Za ravnomjernu podjelu sredstava

Ivan Kirin brani ministra Hasanbegovića: Reakcije u medijima zbog La Vocea su pretjerane

Marinko Glavan

Arhiva NL

Arhiva NL

Ja se zalažem da sve manjine dobiju ravnomjerne naknade iz proračuna, sukladno broju svojih pripadnika, te smatram da nitko ne može biti preferiran u odnosu na druge, rekao je saborski zastupnik i predsjednik riječkog HSP-a Dr. Ante Starčević



Vladajuća Domoljubna koalicija će opstati, te neće biti potrebe za prijevremenim izborima, ocijenio je Ivan Kirin, saborski zastupnik i predsjednik riječkog HSP-a Dr. Ante Starčević.


Na pitanje novinara o sve češćim medijskim najavama raspada koalicije, Kirin je kazao kako smatra da su razlike u mišljenjima dobrodošle u demokratskoj vlasti, no da one neće dovesti do novih izbora prije kraja mandata sadašnje vlade.



Zastupnik bliži građanima ponedjeljkom u Rijeci


Od idućeg tjedna Kirin će, najavio je, svakog ponedjeljka u 18 sati u prostorijama stranke u Ciottinoj ulici u Rijeci primati građane, kako bi poslušao njihove prijedloge i pritužbe.– Vrijeme je da se političari približe građanima. Kao saborski zastupnik osjećam dužnost da od građana iz prve ruke čujem što ih muči i što žele – rekao je Kirin.




Kirin se osvrnuo i na smanjenje potpora Ministarstva kulture izdavačkoj kući Edit, kazavši kako su medijske reakcije na taj potez ministra Zlatka Hasanbegovića prenaglašene.


Svima isto


– La Voce del popolo tiska se u 625 tisuća primjeraka godišnje, što je trećina svih tiskovina nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Neprodanih primjeraka pri tom je gotovo 40 posto od ukupne naklade. Potpora Ministarstva kulture iznosi svega oko sedam posto od ukupnih troškova Edita, dok puno više dolazi iz proračuna, oko šest i pol milijuna kuna, te još 5,2 milijuna iz Ureda za nacionalne manjine. Ministar Hasanbegović predlaže da se sredstva osiguraju na jednom mjestu, u Uredu za manjine. Ja se zalažem da sve manjine dobiju ravnomjerne naknade iz proračuna, sukladno broju svojih pripadnika, te smatram da nitko ne može biti preferiran u odnosu na druge – rekao je Kirin.


On smatra kako u zadnje vrijeme u javnom prostoru previše ideologije i floskula opterećuje građane, koji vjeruju svojim političkim »ljubimcima«, pri čemu je posebno prozvao bivšeg premijera Zorana Milanovića.


Promašene strategije


– U Ronjgima je prvih sto dana vlade komentirao sa »sto dana zgubidana«. Bolje i to nego tisuću i četiristo dana, koliko su on i njegova vlada izgubili. Izjavio je i da smo svi mi radnička klasa, a onda se pojavi njegov enormno visok račun iz hotela, s jastozima i sličnim stvarima koje radnička klasa može samo sanjati. Rezultate rada njegove stranke smo vidjeli, bili su tromi, a sada se bune. Pričaju o metli na HRT-u, a kakva je bila njihova metla po dolasku na vlast. Koliko su ljudi zaposlili bez natječaja – kazao je Kirin.


Sve hrvatske vlade do sad prema njegovu su mišljenju promašile u strategijama razvoja, posebice Rijeke i Primorsko-goranske županije, ponajprije zbog izostanka izgradnje nizinske pruge koju Kirin smatra ključnom za razvoj luke i regionalnog gospodarstva, te glavnim razlogom zbog kojeg rijeka po količinama prekrcanog tereta zaostaje za konkurencijom.