Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Predavanje u Zagrebu

Istaknuti teolog Jürgen Moltmann: 'Probleme čovječanstva ne mogu riješiti nacije'

Jürgen Moltmann i Zoran Grozdanov / Snimio Boris PAVELIĆ
Jürgen Moltmann i Zoran Grozdanov / Snimio Boris PAVELIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2017. u 21:44 2017-12-13T21:44:00+01:00

"Haški sud osvijetlio je što se dogodilo, a to je važnije od kazne počiniteljima. To je iskustvo i biskupa Desmonda Tutua, koji je u Južnoj Africi potaknuo komisije za istinu: žrtve, više od kazne počiniteljima, žele da se dozna istina", kazao je Moltmann, koji i danas, kako kaže, "samoga sebe smatra Hitlerovom žrtvom"

Ključne probleme čovječanstva - bombu, klimatske promjene, migracije - ne mogu riješiti nacije, nego samo međunarodne organizacije, i to naročito nevladine, izjavio je večeras u Zagrebu protestantski teolog Jürgen Moltmann, jedan od najuglednijih i najutjecajnijih teologa današnjice.

Ugledni profesor emeritus sistematske teologije Sveučilišta u Tübingenu govorio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u nastupu naslovljenom "Revolucija, vjera i budućnost: razgovor s Jürgenom Moltmannom", koji je vodio riječki protestantski teolog Zoran Grozdanov, svojedobni Moltmannov doktorand.

Predavanje je organizirano u sklopu godišnjeg simpozija Hrvatskog filozofskog društva, koji počinje sutra u Zagrebu, pod naslovom "Reformacije i revolucije", u povodu petstote obljetnice protestantske reformacije i stotoj obljetnici Oktobarske revolucije.

Pred stotinjak slušatelja, 91-godišnji Moltmann odgovarao je duhovito i jednostavno. Upitan, primjerice, otkud dolazi predodžba o teologiji kao konzervativnoj disciplini, uzvratio je bez razmišljanja: "Ne iz Tübingena", izazvavši smijeh u dvorani.

Prisutne je zabavio i Moltmannov odgovor na pitanje "čega se trebamo riješiti". "I-pada", ispalio je.

Na pitanje "treba li ukloniti religiju ako donosi nove lance", autor znamenite "Teologije nade" odgovorio je niječno. "Isus nije donio novu religiju, nego novi život - slobodu, pravdu i radost života".

Zoran Grozdanov zamolio je gosta da, iz vlastitoga njemačkog iskustva, prokomentira aktualno "poricanje zločina" i "obožavanje zločinaca" na našim prostorima. Moltmann je odgovorio kako se njemačko iskustvo razlikuje od balkanskoga, ali i kazao da u oba slučaja vrijedi isto: "Samo nas istina može osloboditi".

"Haški sud osvijetlio je što se dogodilo, a to je važnije od kazne počiniteljima. To je iskustvo i biskupa Desmonda Tutua, koji je u Južnoj Africi potaknuo komisije za istinu: žrtve, više od kazne počiniteljima, žele da se dozna istina", kazao je Moltmann, koji i danas, kako kaže, "samoga sebe smatra Hitlerovom žrtvom".

Usred rata, 1943., sa šesnaest godina mobiliziran je u njemačku vojsku, da poslije rata još tri godine provede kao saveznički ratni zarobljenik. "Ukradeno mi je pet mladenačkih godina. Osjećao sam se, i još se osjećam, Hitlerovom žrtvom". 

Kako bi izgledao svijet u kojemu bi uspjela njegova vizija revolucije, upitao je Moltmanna jedan slušatelj. "Mir i pravda bi se zagrlili", citirao je Psalam 85. "Alternativa siromaštvu nije bogatstvo, nego zajedništvo".

Najveći problem današnjice, drži ugledni profesor, jest - anksioznost. "Ona implicira teror i katastrofu, ali od anksioznosti ništa dobro ne dolazi. Treba nam hrabrost nade, radosti života i ljubavi. Kršćanstvo shvaćam kao stanoviti tip mesijanizma kojemu se mogu pridružiti i nevjernici", kazao je Moltmann te, toplo pozdravljen, predavanje zaključio refrenom omiljenog spirituala Martina Luthera Kinga: "We shall overcome in the end". 

Sutra u 9,30 sati, Moltmann će u velikoj dvorani Školske knjige u Masarykovoj ulici u Zagrebu na njemačkom održati predavanje o filozofiji jednoga od njegovih filozofskih uzora, Ernsta Blocha.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.