Obilježavanje obljetnice

Incident na godišnjici prosvjeda u Splitu: Napadnut jer je podsjetio na Sašu Gešovskog, a Tuđmana nazvao zločincem

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Do ružnih scena došlo je i danas, jer su se na obilježavanju pojavila dva čovjeka s povećim komadom kartona na kojem je pisalo: "Sašo Gešovski, nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje."



U Splitu je danas obilježen prosvjed radnika splitskog škvera koji se prije točno 28 godina dogodio ispred zgrade Banovine, koje je u to vrijeme bilo sjedište Vojno-pomorske oblasti. Za vrijeme tog prosvjeda, podsjetimo, ubijen je ročni vojnik iz Makedonije, Sašo Gešovski. Njega je ubio do danas nepoznati ubojica, ispalivši iz okupljene mase nekoliko metaka iz automatske puške.


Tog prosvjeda šira javnost prisjetit će se i po televizijskoj snimci, na kojoj se vidi kako prosvjednici za vrat izvlače vojnika JNA iz transportera koji je osiguravao zgradu. Prosvjednici su tražili odlazak JNA iz Hrvatske, deblokadu sela Kijeva i uklanjanje barikada koje je na ceste i pruge kod Knina postavilo pobunjeno srpsko stanovništvo.


Do ružnih scena došlo je i danas, jer su se na obilježavanju pojavila dva čovjeka s povećim komadom kartona na kojem je pisalo: “Sašo Gešovski, nevina žrtva ratnih zločinaca Slobe i Franje.” Ovaj natpis iziritirao je prisutne te su dvojica muškaraca napadnuta, a jedan je udarcem šakom srušen na pod.




Na snimci koju objavljuje Slobodna Dalmacija vidi se čovjek koji kleči na podu, dok iznad njega stoji muškarac u crnoj odjeći i govori mu: Tko je ratni zločinac, j… ti svoju mater! Nakon incidenta na licu mjesta su se pojavila i dvojica policajaca, ali vijesti o privedenima nema.


– Današnji dan izuzetno je važan, jer je i začetak obrane Hrvatske u ona vremena. Žao mi je što nije podignut na veću razinu, među braniteljskom populacijom, organizatorima i sindikatima, a osobno ću dati svoj doprinos da sljedeće godine to tako i bude, rekao je prilikom službenog dijela obilježavanja župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.


Sudeći prema izvještajima medija, ubijenog makedonskog ročnika Sašu Gešovskog govornici na službenom dijelu obilježavanja nisu spominjali.