Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1n
Sutra: 13° 13° 1n
24. listopada 2019.
Nikola Hanžel

Imućni donator predsjednice i HDZ-a, te glavni sponzor "Dinama" ipak osuđen zbog gospodarskog kriminala

Foto Igor Soban / PIXSELL
Foto Igor Soban / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2019. u 9:13 2019-03-21T09:13:49+01:00

Ponovljeni slučaj protiv Hanžela je vodio sudac koji ga je ranije oslobodio krivnje Ante Ujević, danas predsjednik Županijskog suda u Karlovcu

Nikola Hanžel, imućni donator HDZ-a i predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, osuđen je zbog gospodarskog kriminala pomaganjem u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, i to na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje do dvije godine, što znači da će u zatvor samo ako u tom periodu počini novo kazneno djelo, piše u četvrtak Jutarnji list.

Presudu suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu potvrdio je Vrhovni sud te je u ovom trenutku Hanžel upravo u periodu dvogodišnje kušnje.

Hanžel je bio najveći pojedinačni donator kasnije predsjednice Grabar-Kitarović s iznosom od gotovo 200.000 kuna. Zajedno s čelnim ljudima Karlovačke banke našao se na optuženičkoj klupi jer su mu bezrazložno otpisali 1,1 milijun kuna kredita 1998. godine, kada je on bio predsjednik Skupštine dioničara Banke, u njegov dug je preuzeo Kabah, poduzeće u vlasništvu Banke.

Županijski sud je nepravomoćno 2014. godine čelnike ove novčarske ustanove osudio na po dvije godine zatvora, odnosno na jednu i pol direktora Kabaha, a Hanžela oslobodio krivnje za poticanje na kazneno djelo. Vrhovni sud je kazne osuđenicima prepolovio, a poništio oslobađajuću presudu Hanželu.

Ponovljeni slučaj protiv Hanžela je vodio sudac koji ga je ranije oslobodio krivnje Ante Ujević, danas predsjednik Županijskog suda u Karlovcu.

U presudi je, doznaje Jutarnji list na Vrhovnom sudu, obrazložio kako je nedvojbeno dokazano da je okrivljeni Hanžel pristao na promjenu dužnika, a bez njegova pristanka ne bi moglo doći do kaznenog djela od strane počinitelja iz Kabe i Kabaha, pa je »u objektivnom smislu Hanžel ostvario kažnjivu radnju pomaganja kod tog kaznenog djela«, koje opisuje »blažim oblikom sudioništva«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.