Lokalni izbori

Imena kandidata tek idući mjesec: Mikulić želi na Bandića u Zagrebu, stranka protiv

Zlatko Crnčec

Kako se može neslužbeno doznati, što se tiče kandidata za gradonačelnika Zagreba, nikakva odluka još uvijek nije donesena. I dalje je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić jedini koji je javno izrazio svoju želju da se upusti u utrku za prvog čovjeka Zagreba.



HDZ će do sredine veljače odrediti sve svoje kandidate na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine.


– Dogovorili smo se da sve županijske organizacije u sljedeća četiri tjedna naprave konzultacije na razini županijskih odbora i predlože vodstvu stranke sugestije za kandidatkinje i kandidate, te ukoliko imaju dilema da se konzultiramo oko pojedinih imena. I da praktički sredinom veljače imamo kompletirane liste kandidata HDZ-a za sve župane i za sve ključne gradove, rekao je predsjednik stranke Andrej Plenković nakon zajedničkog sastanka predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke održanog u ponedjeljak uvečer.


Kako se može neslužbeno doznati, što se tiče kandidata za gradonačelnika Zagreba, nikakva odluka još uvijek nije donesena. I dalje je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić jedini koji je javno izrazio svoju želju da se upusti u utrku za prvog čovjeka Zagreba. Međutim, kako se može neslužbeno doznati, on nije previše po volji aktualnom vodstvu stranke budući da je za predsjednika zagrebačke organizacije izabran 2012. u vrijeme kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, a smatra ga se bliskim tadašnjem glavnom tajniku Milijanu Brkiću.




Što se tiče Osijeka, neslužbeno se može doznati da će odluka o tamošnjem kandidatu HDZ-a za gradonačelnika biti donesena do kraja siječnja. U ovom trenutku postoje dva kandidata – književnica Ivana Šojat, te još jedan član osječkog HDZ-a. S oboje je obavljen razgovor, oboje su pristali, a tko će od njih biti kandidat odredit će se tijekom konzultacija u kojima će sudjelovati gradska i županijske organizacije te vodstvo stranke na državnoj razini.


U HDZ-u očekuju jako dobar rezultat i u županiji i u gradu budući da je HDSSB, njihov najveći protivnik u ovom dijelu Slavonije, u dubokoj krizi uzrokovanoj unutarstranačkim sukobima koji bi mogli dovesti i do potpunog raspada stranke. U političkim kuloarima u Osijeku priča se da bi aktualni župan Vladimir Šišljagić koji je napustio HDSSB mogao izaći na lokalne izbore kao nezavisni kandidat kojeg bi podržali SDP i HNS. Kandidat HDZ-a za župana bit će član predsjedništva i predsjednik osječkobaranjskog HDZ-a Ivan Anušić.


HDZ očekuje da će nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine imati više od 11 župana koliko ih ima danas. HDZ priliku za povećanje broja župana vidi u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Krapinsko-zagorskoj županiji, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.


Mikulić je blizak Milijanu Brkiću