Vlada bez rješenja

Ime Ramljakovog nasljednika neće se znati do idućeg tjedna? Neki su već odbili ponudu

Jagoda Marić

Foto Davor Višnjić / PIXSELL

Foto Davor Višnjić / PIXSELL

Kako smo neslužbeno doznali, Martina Dalić jučer je razgovarala s dijelom financijskih vjerovnika, a u ponedjeljak bi se s njima trebao naći i premijer, tako da se ime novog povjerenika neće ni znati prije sljedećeg tje



ZAGREB Ante Ramljak nastavit će još neko vrijeme voditi Agrokor, iako je podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika u tom koncernu, jer Vlada još nije uspjela naći čovjeka koji je spreman prihvatiti tu dužnost.


Osim što treba pronaći osobu koja je voljna voditi proces koji je već u poodmakloj fazi, Vlada se naravno prije izbora novog povjerenika mora konzultirati s vjerovnicima Agrokora, s dobavljačima, ali posebice kreditorima. Kako smo neslužbeno doznali, potpredsjednica Martina Dalić jučer je razgovarala s dijelom financijskih vjerovnika, a u ponedjeljak bi se s njima trebao naći i premijer Andrej Plenković, tako da se ime novog povjerenika neće ni znati prije sljedećeg tjedna.


Iz krugova kreditora može se čuti da njih zanima jedino da se proces postizanja nagodbe u Agrokoru ne ugrozi, da će prihvatiti svakog povjerenika koji će jamčiti nastavak tog procesa.




Uz to su nas uvjeravali da nitko od njih ne razmišlja o mogućnosti da se aktivira bilo koja odredba iz ugovora o roll up kreditu, koja im u slučaju smjene povjerenika omogućava povećanje kamata ili čak naplatu cijelog kredita.


Tko će dovršiti Ramljakov posao? Potraga traje


Nakon što je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika, krenula je potraga za njegovim nasljednikom, a jučer tijekom dana u javnosti se pojavilo nekoliko nekoliko imena mogućih novih povjerenika.


Neslužbeno, uz bivšeg šefa Podravke Zvonimira Mršića, pojavilo se i ime Vladimira Bošnjaka. Naime, obojica su članovi izvanredne uprave Agrokora i već su uključeni u sve procese.


Kao mogući kandidat spominjao se Fabris Peruško iz Uprave Tiska, a naknadno se pojavilo i ime Željka Perića, osnivača i izvršnog partnera konzultantske tvrtke Caper. Međutim, jučer je stigla i neslužbena informacija kako je Perić već odbio ponudu da naslijedi Ramljaka.


Tu su još i Ivo Markotić, generalni direktor u Badelu 1862 te Tin Dolički, odvjetnik koji je u Vjerovničkom vijeću zastupao američki fond Knighthead, a potom je postao pravni savjetnik u Agrokoru.