Nezainteresirani

Imali su “pametnijeg posla”? HDZ-ovci i Petir zaobišli raspravu o Hrvatskoj u Europskom parlamentu

Boris Pavelić

Foto Tomislav Krasnec / PIXELL

Foto Tomislav Krasnec / PIXELL

Svi ostali europarlamentarci, uključujući i Ružu Tomašić, došli su na razgovor, u kojemu su aktivno sudjelovali i liberal Jozo Radoš, socijaldemokratkinja Biljana Borzan te regionalac Ivan Jakovčić

ZAGREB   Zastupnici HDZ-a u Europskome parlementu i eurozastupnica HSS-a Marijana Petir ignorirali su okrugli stol o temi je li »Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji«, koji je u zgradi EP-a u Strasbourgu u utorak organizirao zeleni eurozastupnik Davor Škrlec. Svi ostali europarlamentarci, uključujući i konzervativku Ružu Tomašić, došli su na razgovor, u kojemu su, uz Tomašić, aktivno sudjelovali i liberal Jozo Radoš, socijaldemokratkinja Biljana Borzan te regionalac Ivan Jakovčić. »Ne sumnjam da su eurozastupnici HDZ-a imali neusporedivo važnijega posla, i nadam se da će sljedeći put doći«, ironično je za naš list jučer komentirala bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

»Istodobno, dolazak Ruže Tomašić, s kojom se ne moram u svemu slagati, smatram istinskim europskim ponašanjem«, dodala je Kosor, koja je na okruglom stolu ocijenila kako joj se čini da je Hrvatska koju je ona uvodila u EU posve različita zemlja od ove današnje. »Europa i svijet Hrvatsku promatraju u cjelini. Manje je važno tko je na vlasti, a više provode li se zakoni i kakva je opća društvena atmosfera. Kada smo prije dvadeset godina ulazili u Vijeće Europe, predsjednik Franjo Tuđman potpisao je obveze o poštovanju najviših standarda ljudskih prava. Danas, isto to Vijeće Europe opominje nas da kršimo ljudska prava. Imam osjećaj da Hrvatska danas ne bi ušla u EU. Sve je to šokantno i razočaravajuće«, ocjenjuje HDZ-ova političarka koja je uspješno završila pregovore s EU.


Sudbina Poljske


Okrugli stol otvorila je potpredsjednica Europskog parlamenta, »zelena« Ulrike Lunaček, koja je izvijestila kako iz Hrvatske »stižu zabrinjavajući izvještaji o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva«. Davor Škrlec ustvrdio je da su »napadi Vlade na civilno društvo napadi na uporište demokracije u Europskoj uniji«.


Iz Hrvatske su na okruglome stolu sudjelovali i novinarka Sanja Despot te Naima Balić, dugogodišnja dužnosnica Ministarstva kulture i današnja aktivistica inicijative Kulturnjaci2016. One su izvijestile o napadima Oreškovićeve vlade na medije i kulturu. Građanski aktivisti Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije i Vedran Horvat iz Instituta za političku ekologiju upozorili su kako je krajnje vrijeme da se obrane temeljne vrijednosti liberalne demokracije, jer zemlji u suprotnom prijeti sudbina Mađarske i Poljske.


Zajednički monitoring




Lunaček se zauzela za »paneuropski mehanizam praćenja stanja demokracije« u državama članicama, ideju koja već kola raspravama o budućnosti Europe.


»Zajednički monitoring treba jer nitko nije savršen. Trebamo se baviti zajedničkim vrijednostima unutar europske obitelji«, kazala je Lunaček. »Istu je ideju hrvatsko civilno društvo predložilo prije ulaska u EU. Taj prijedlog postoji, naročito je za nj zainteresirana Nizozemska, ali ostvaruje se sporo, jer se zemlje Višegradske skupine snažno opiru«, komentirao je Gordan Bosanac. Prema njegovim riječima, Ruža Tomašić u raspravi je prigovorila što se o problemima Hrvatske govori izvan zemlje, a ne u Hrvatskoj. »Objasnili smo da je Hrvatska članica EU, i da su hrvatski problemi istodobno i europski problemi«, kazao je Bosanac.Objašnjenje nedolaska pokušali smo dobiti od Andreja Plenkovića, no do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.