Sve više nezadovoljnih

‘Ima li on uopće politički refleks?’ Plenković je spor u odlučivanju, ali smatra to svojom – vrlinom

Dražen Ciglenečki

Sve što radimo mora biti jako oprezno i jako odgovorno – Andrej Plenković  / snimio D. LOVROVIĆ

Sve što radimo mora biti jako oprezno i jako odgovorno – Andrej Plenković / snimio D. LOVROVIĆ

Međutim, nezadovoljstvo sporim premijerovim načinom (ne)rješavanja stvari u HDZ-u nije rijetkost. Više niti oni koji su ga podržali čim se kandidirao za lidera HDZ-a nisu sasvim sigurni da Plenković ima potreban politički refleks



Sporost u odlučivanju premijer Andrej Plenković smatra svojom političkom vrlinom. U srijedu na konferenciji za novinare u Banskim dvorima ispričao je zašto u slučaju izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka nije brže djelovao.


– Ja sam vrlo smiren čovjek. Sve što radim, radim na način da sam potpuno siguran da je to u najboljem interesu hrvatske države, pa tako i ovo. Možemo reagirati abruptno, u trenutku reći grozno, kakvi su ovo papiri… Ali, nije moja uloga da produbljujem probleme, moja je uloga da ih rješavam. Iz mog životnog iskustva metodologija rješavanja ovako kompleksnih situacija je da sve što radimo mora biti jako oprezno i jako odgovorno. Pogotovo što je cijeli proces došao pod povećalo zbog jedne situacije koja se nije smjela dogoditi i zato sam bio oprezan – objasnio je Plenković svoj pristup kad se, zbog dužnosti koju obnaša, od njega očekuje donošenje neke važne odluke.



Nisu svi u HDZ-u bili suzdržani poput Penkovića. Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković bio je glasan tijekom tri posljednja tjedna, podižući pritom jačinu svojih izjava. Premda Agrokor nipošto ne spada u njegova zaduženja, Jandroković se promovirao u glavnog HDZ-ovog komunikatora o toj temi. Potaknulo je to nagađanja da Jandroković zapravo govori što premijer misli i da se njih dvojica usklađuju. Ali, poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde da je Jandroković, »kad je osjetio kuda to ide i da je to opasno za Vladu i HDZ«, sam istupio. Ako je to tako, zašto Plenković nije slično osjetio? Odgovor možda leži u činjenici da Jandroković ima puno veće političko iskustvo nego Plenković i znatno dulji staž u HDZ-u.




– Nitko drugi nije preuzeo vodeću ulogu u HDZ-u – odrješit je u srijedu bio predsjednik Vlade na novinarsko pitanje o Jandrokovićevoj inicijativnosti.



Lagani tempo


Nije jasno o kakvom je to životnom iskustvu rješavanja kompleksnih situacija govorio, s obzirom na to da do dolaska na mjesto predsjednika HDZ-a, u ljeto 2016. godine, on nije bio uključen u procese političkog odlučivanja, ali za analize rada Vlade značajno je ovo Plenkovićevo inzistiranje na sporom tempu povlačenja krupnih poteza. Naročito zato što nezadovoljstvo ovakvim premijerovim načinom (ne)rješavanja stvari ni u HDZ-u nije rijetkost. Više niti oni koji su ga podržali čim se kandidirao za lidera HDZ-a nisu sasvim sigurni da Plenković ima potreban politički refleks.


– Ljudi su različiti po temperamentu, a to onda utječe i na njihov politički rad. Ne mogu svi biti isti. Ali da, činjenica je da je Plenković nešto sporiji kad je u pitanju donošenje odluka. Budućnost će, kao uostalom u svemu, pokazati je li to dobro ili baš i ne, rekao nam jučer jedan HDZ-ov dužnosnik.


Plenkovićevom političkom opreznošću bave se, naravno, i u opoziciji. No, zastupnik SDP-a s kojim smo jučer razgovarali procjenjuje da ona nije bila presudna za premijerovo odugovlačenje u Ramljakovom slučaju. Tri mjeseca su prošla od kako se doznalo da bivša tvrtka izvanrednog povjerenika u Agrokoru ima ugovor sa stranom konzultantskom kućom AlixPartnera, pa do Ramljakovog odlaska.


– Plenković je mislio da će se to jednostavno ispuhati u medijima i zato nije ništa poduzimao. Je, premijer je spor i neodlučan, moglo se to dosad zaključiti u niz situacija. Međutim, ovaj se put radilo o tome da Plenković nije htio dirati Ramljaka jer je vjerovao da će se priča o savjetnicima u Agrokoru sama od sebe ugasiti u glavnim medijima prije nego što on, Vlada i HDZ počnu trpjeti političku štetu. To se već i događalo u Plenkovićevom premijerskom mandatu, ali sada nije, i on je bio prisiljen napokon nešto učiniti i Ramljak je morao podnijeti ostavku, uvjeren je naš sugovornik iz redova parlamentarne oporbe da je ovo ključan razlog odgođene reakcije predsjednika Vlade.


Rejting stranke


Plenkovićevi suradnici, međutim, negiraju da je HDZ-u isključivo stalo do stranačkog rejtinga.


– Nema govora o tome da bi premijer vodio računa samo da nešto ne ugrozi njegov i imidž HDZ-a. Uvijek smo naglašavali da je na prvom mjestu uspjeh restrukturiranje Agrokora, koncerna koji ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, i zato je delikatno na bilo koji način intervenirati u taj proces. Premijer je rekao da je moralno problematično to što je Texo Management dobio posao vezan za Agrokor, ali nije bilo lako tu presjeći bez brige za eventualne posljedice, ističe član HDZ-ovog vodstva.