Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
28. veljače 2020.
Nakon šest godina

IZVUKLI SE IZ 'SMEĆA' Standard & Poor's podigao hrvatski rejting u investicijsku kategoriju; Premijer: Prepoznati su napori Vlade

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 22:40 2019-03-22T22:40:00+01:00

Vlada je, ističe se u izvješću, u potrazi za strateškim partnerom u Uljaniku,  a analitičari S&P su shvatili da je Vlada zauzela stav da će izbjegavati dodatne obveze u budućnosti, što bi zapravo moglo značiti da su zaključili da će Uljanik u stečaj

Kreditna agencija Standard & Poor's podigla je hrvatski kreditni rejting u investicijsku kategoriju, što znači da hrvatski rejting više nije u smeću odnosno da Hrvatska ima adekvatnu kreditnu kvalitetu.

Agencija S&P prva je krajem 2012. godine hrvatski rejting spustila u kategoriju špekulativnog odnosno u kategoriju smeća, kako se to kolokvijalno naziva, a nakon toga učinile su to preostale dvije rejting agencije Moody's i Fitch, tako da se može očekivati da će one sada slijediti S&P i u podizanju rejtinga.

Ako se to dogodi Hrvatska bi nakon više od šest godina kod sve tri agencije mogla imati investicijski rejting koji naravno utječe i na uvjete pod kojima se zemlja zadužuje ali i na visinu kamata koje plaća njezino gospodarstvo.

No ne treba odmah nakon ovoga očekivati dodatni pad kamata na hrvatski dug, jer tržišta obično i prije rejting agencija ugrade takva očekivanja u kamate na određene obveznice a one su se na hrvatske obveznice spustile u posljednje vrijeme ispod tri posto. 

U svom izvješću analitičar S&P  priznaju hrvatskoj Vladi fiskalnu konsolidaciju, ističu da  Hrvatska od 2015. godine ima primarni deficit u proračunu, što znači da je u plusu bez plaćanja kamata, te da je u tom razdoblju udio vanjskog duga u BDP-u smanjen za deset postotnih poena. 

Procjenjuju da su rezultati u 2018. godini mogli biti i bolji da nije bilo plaćana jamstva za Uljanik. Napominju da je Vlada platila 3,1 milijardu kuna jamstva, te da  prijeti plaćanje još 1,4 milijarde kuna jamstva, ali će iznos koji proračun mora platiti u ovoj godini ovisiti o tome hoće li neki brodovi biti završeni.

Vlada je, ističe se u izvješću, u potrazi za strateškim partnerom u Uljaniku,  a analitičari S&P su shvatili da je Vlada zauzela stav da će izbjegavati dodatne obveze u budućnosti, što bi zapravo moglo značiti da su zaključili da će Uljanik u stečaj. 

Ni Agrokor za njih više nije rizik za  gospodarstvo i javne financije, jer je  postupka izvanredne uprave priveden kraju uz veliku suglasnost vjerovnika. Što se tiče budućnosti napominju da ponovo za dvije do tri godine mogu dići rejting  ako se pokaže da je hrvatski gospodarski rast otporan na europsko ciklično usporavanje i ako se uklone strukturalne prepreke rastu.

Ipak, glavni je rizik  za eventualno smanjenje  rejtinga  povećanje proračunskih troškova, ali ne preciziraju kakvih i odnosi li se to na Uljanik. Što se tiče reformi posebno se ističu  mirovinska i porezna reforma, i na osnovu roga zaključuju da je  Hrvatska ostvarila napredak u važnim strukturnim reformama. Uz smanjenje stopa PDV-a napominje se i smanjenje troškova rada kroz porez na dohodak, što bi moglo stimulirati investicije, ali i odljev mozgova iz Hrvatske.

Ipak, gubitak stanovništva od tri posto zbog migracije, što je zajedničko svim novim članicama EU, navodi se kao ključna prepreka. No, to je smanjilo nezaposlenost na osam posto, a  pohvalili su Vladu koja je reagirala povećanjem životne dobi za odlazak u mirovinu na gubitak stanovništva.

U S&P čini se dobro razumiju i političke prilike u Hrvatskoj pa prognoziraju da će Vlada odraditi mandat do kraja, jer, iako je izgubila neke zastupnike, podržavaju je veliki broj nezavisnih, a uz to primjećuju da  slab interes na političkoj sceni  za prijevremen izbore. 

Premijer Andrej Plenković kazao je kasno sinoć u Saboru da je podizanje rejtinga pokazatelj da su prepoznati napori Vlade s kojima će ona nastaviti, te da će ovakve vijesti vjerojatno privući i investitore u Hrvatskoj. 

Pohvalio se i time kako su u Agenciji prepoznali brzu reakciju Vlade i u slučaju Agrokora i Uljanika, jer posrnuća tih kompanija nisu donijeli veće rizike.

Na pitanje hoće li njihova procjena utjecati na odluke o Uljaniku kazao je da neće, odnosno da će Vlada odluke donositi sukladno hrvatskim zakonima i europskim pravilima.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je zadovoljan  podizanjem rejtinga a posebice ocjenom da je takva odluka temeljena na jakim fiskalnim rezultatima, odnosno na smanjenju  javnog duga i deficita. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.