RTL i Promocija Plus

ISTRAŽIVANJE POPULARNOSTI: SDP sve bliži HDZ-u. Plenković i najpozitivniji i najnegativniji političar

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Prema rezultatima ovog istraživanja, provedenog telefonskim putem na uzorku od 1300 punoljetnih građana i građanki Hrvatske, Hrvatska demokratska zajednica dobiva potporu 27,3 posto ispitanih birača, dok je SDP-ova popularnost tek nešto manja: njih bi u ovom biralo 25,2 posto anketiranih građana i građanki.



Vladajućoj stranci popularnost pada, dok njihovom glavnom rivalu, lideru oporbe popularnost raste. Da se izbori održavaju danas, rezultat bi bio vrlo neizvjestan. Daje to na znanje istraživanje koje je RTL proveo u suradnji s agencijom Promocija Plus.


Prema rezultatima ovog istraživanja, provedenog telefonskim putem na uzorku od 1300 punoljetnih građana i građanki Hrvatske, Hrvatska demokratska zajednica dobiva potporu 27,3 posto ispitanih birača, dok je SDP-ova popularnost tek nešto manja: njih bi u ovom biralo 25,2 posto anketiranih građana i građanki. U odnosu na prošli mjesec, HDZ bilježi pad popularnosti od pola postotnog boda, dok je SDP-ova popularnost za pola postotnog boda narasla.


Blagi rast popularnosti bilježi i lista bivšeg suca, europarlamentarca i predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića, za kojeg bi glasalo 6,6 posto birača ispitanih u ovoj anketi. Ponešto je narasla i popularnost MOST-a, kojeg preferira 6,2 posto ispitanih u anketi. Podsjetimo, MOST je na predsjedničkim izborima podržao Miroslava Škoru, što je mogući uzrok blagog dizanja njihovog rejtinga.




Sve ostale stranke, prema ovoj anketi, našle bi se ispod izbornog praga da se izbori održavaju danas. Platformu Hrvatski suverenisti, kojoj se danas pridružio i Zlatko Hasanbegović, bira 3,2 posto ispitanika, dok nešto manje ima HSS, još manje HNS i stranka Milana Bandića. Sve ti ove stranke zabiljećžile su lagani pad popularnosti. Zanimljivo je, sugeriraju rezultati ankete, da je rejting stranke Ivana Pernara danas izjednačen s rejtingom njegove bivše stranke Živog Zida. IDS je na 1,4 posto, Pametno na 1,1 posto, a slično prolaze i HSU, Neovisni za Hrvatsku i HSLS , svi ispod jedan posto.






Na prestižnoj listi najpozitivnijih političara prvi izbor je Andrej Plenković, ali na ostale pozicije na vrhu ispitanici su smjestili upravo kandidate za Pantovčak.


Da je premijer najpozitivniji političar, smatra 11,2 posto ispitanika, dok je za 8,7 posto najpozitivnija njegova kandidatkinja i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U stopu je prati izazivač Zoran Milanović s potporom od 8,3 posto, a odmah nakon njega, sa 7,4 je Miroslav Škoro. U odnosu na studeni i premijera i predsjednicu manje ispitanika pozitivno ocjenjuje, dok je istodobno više onih koji pozitivnu ocijenu daju Milanoviću, osobito Škori koji je u odnosu na studeni gotovo utrostručio pozitivni doživljaj među ispitanicima.



U top pet je još jedan predsjednički kandidat – Mislav Kolakušić s gotovo 5 posto potpore, no u odnosu na studeni bilježi pad. Ministar financija na istom je kao u studenom, a iako nešto više pozitivnog dojma ima Ivan Pernar, i dalje je ispod 2 posto. Nešto manje ima Davor Bernardić.



Iznad 1 posto su još Ruža Tomašić i Božo Petrov, a i dalje je najviše onih koji smatraju da je Nitko – najpozitivniji. Takvih je više od 20 posto. Ostalih je 5,9, ne zna 13 posto.




Plenković i najnegativniji


Andrej Plenković na vrhu je i one druge, neslavne ljestvice. Više od petine ispitanika njega smatra najnegativnijim. A nakon njega, glavni konkurenti za predsjedničku poziciju su Zoran Milanović kojeg kao najnegativnijeg vidi 14,5 posto ispitanika i Grabar-Kitarović s 9,6 posto. Odmah nakon nje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, s kojim je predsjednica u posljednje vrijeme još bliža nego prije. Svi četvero bilježe rast negativnog doživljaja.



Peti je Milanovićev nasljednik na poziciji predsjednika SDP-a, no nešto je manje ispitanika koji ga ovog mjeseca negativno ocjenjuju. Ivan Pernar udvostručio je negativni doživljaj, a povećao ga je i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Znatno manje ispitanika nego u studenom Milorada Pupovca vidi kao negativca.



U top deset je još jedan kandidat za predsjednika – Anto Đapić, ali i SDP-ov Gordan Maras. Ovoga je mjeseca manje onih koji misle da su negativni svi političari – 8,5 posto. Ostalih je 3,1 posto, a ne zna gotovo 15 posto.



CRO Demoskop za prosinac oslikava i bilo ispitanika uoči izbora koji se održavaju iduće nedjelje. U top deset najpozitivnijih je petero kandidata, a među negativnima njih četvero. A baš kao što je razlika među kandidatima na vrhu gotovo mrtva trka, tako je i razlika između vodećih stranaka unutar statističke pogreške. No vodeće stranke su dvije, a kandidata u mrtvoj trci je troje.