Zanimljivi rezultati

ISTRAŽIVANJE Čak 64 posto građana smatra da predsjednik države treba imati veće ovlasti

P. N.

Veće ovlasti bi i birači Kolinde Grabar-Kitarović, njih 64,8 posto, tu je i 54,6 posto birača Zorana Milanovića, ali i 84 posto birača Miroslava Škore. Veće ovlasti bi i birači HDZ-a, njih 69,3 posto, ali i SDP-a, njih 56,3 posto



Što je još potrebno imati za pobjedu u predsjedničkoj utrci? Koje su to karakteristike koje su biračima važne kod budućeg predsjednika ili predsjednice?


Na prvom je mjestu razumijevanje problema “običnih ljudi”, to je važno za njih 38 posto. Zatim poštenje s 32 posto, a obrazovanje je na trećem mjestu s 10 posto, slijedi domoljublje s 9 posto pa neovisnost sa 6 posto te iskustvo s 5 posto.


Tko od kandidata ima najbolje karakteristike?


Kada su u pitanju problemi “običnih ljudi” birači tu karakteristiku najviše pripisuju Miroslavu Škori koji dobiva 29 posto, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 24 posto, a Zoran Milanović je na trećem mjestu s 14 posto.




Kada je u pitanju karakteristika poštenja, tu je na prvom mjestu Kolinda Grabar-Kitarović s 26 posto, zatim Miroslav Škoro s 25 posto, a Zoran Milanović je na 17 posto.


Obrazovanjem kao karakteristikom važnom kod predsjednik/ce ocijenjena je Kolinda Grabar-Kitarović s 42 posto, zatim Zoran Milanović s 20 posto te na trećem mjestu Miroslav Škoro sa 17 posto.


Domoljublje je karakteristika koju većina birača veže za Miroslava Škoru, točnije njih 39 posto, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 30 posto i na trećem mjestu Zoran Milanović s 10 posto.


Kada je u pitanju neovisnost tu je Miroslav Škoro na prvom mjestu s 26 posto, ali odmah iza njega je Kolinda Grabar-Kitarović s 24 posto i na trećem mjestu Zoran Milanović s 19 posto.


Iskustvo se veže za Kolindu Grabar-Kitarović s 49 posto, Zoran Milanović ima 31 posto, a Miroslav Škoro je na 8 posto. I na kraju tu je karakteristika predstavljanja Hrvatske u EU i svijetu, gdje Predsjednica stoji najbolje s 54 posto, slijedi Zoran Milanović s 20 posto i na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 11 posto.


Predsjedniku treba povećati ovlasti


Naime, to misli većina građana ako ih se pita – i to njih 64 posto, da ovlasti trebaju ostati kao i sada misli 29 posto, a samo njih 7 posto smanjilo bi ovlasti predsjedniku.


Veće ovlasti bi i birači Kolinde Grabar-Kitarović, njih 64,8 posto, tu je i 54,6 posto birača Zorana Milanovića, ali i 84 posto birača Miroslava Škore. Veće ovlasti bi i birači HDZ-a, njih 69,3 posto, ali i SDP-a, njih 56,3 posto.


Predsjednika treba birati kao i do sada


Većina misli i da se predsjednika treba birati izravno kao i sada, točnije njih 90 posto, a 10 posto misli kako bi se to moglo i u Hrvatskom saboru, a kao jedna od ideja spominjala se i dvotrećinska većina zastupnika.


Zanimljivo, birači i Kolinde Grabar-Kitarović (92,4 posto) i Zorana Milanovića (91 posto) i Miroslava Škore (92,4 posto) gotovo jednako razmišljaju i većina bi njihovih birača ostavila direktne izbore, kao i do sada. Isto tako misle i birači HDZ-a, od kojih bi 91,6 posto predsjednika i dalje htjelo birati direktnim izborima, kao i 89,7 posto onih koji bi glasali za SDP.


NAPOMENAIstraživanje je ekskluzivno za Novu TV provela agencija IPSOS, CATI metodom, 26. i 27. lipnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%.