Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Unosna politika

ISPLATILO SE Šuica je na početku karijere imala stan od 60 m2. Danas joj imovina vrijedi - 5 milijuna eura

Foto Davor Puklavec / PIXSELL
Foto Davor Puklavec / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2019. u 7:07 2019-09-12T07:07:17+02:00

Dvadesetak godina kasnije imovina njezine obitelji procijenjena je na čak pet milijuna eura. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola milijuna američkih dolara

HDZ-ova Dubravka Šuica za koji dan postaje potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, te najbolje rangirana i plaćena hrvatska dužnosnica - mjesečno će joj za to sjedati plaća od čak 150 tisuća kuna.

Slobodna Dalmacija analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Grzžu od šezdesetak četvornih metara. Dvadesetak godina kasnije imovina njezine obitelji procijenjena je na čak pet milijuna eura. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola milijuna američkih dolara.

Ova profesorica engleskog i njemačkog jezika se 1981. zaposlila u Osnovnoj školi "Lapad". Tamo je radila do 1988., kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnica engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. odigrava svoj ključni potez. Te se godine – navodno na nagovor supruga Stijepa – učlanjuje u HDZ. Potom se stvari slažu same od sebe. Odmah ulazi u prosvjetni odjel lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje ravnateljicom dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradsku vijećnicu. Godinu dana poslije postaje županijska vijećnica i predsjednica dubrovačkog HDZ-a, piše Slobodna.

Potom slijede dva koraka koji će je katapultirati u vrh hrvatske politike. Na izborima 2000., na kojima je HDZ hametice poražen, ulazi u Sabor, a 2001. – uglavnom zahvaljujući neslozi u lijevo-liberalnoj opoziciji koja se, uz toliko nabujalih ega, nije mogla dogovoriti oko zajedničkog kandidata – postaje gradonačelnicom Dubrovnika.

Bila je prva žena u povijesti Grada koja je imala čast biti na toj dužnosti.

Nakon dva uzastopna mandata pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu "vladavinu" obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju - od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja "zlatnog zahoda" u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4000 eura po četvornome metru. Čak je i iz lokalnog HDZ-a svojedobno poslano pismo na adresu tadašnjega glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da provjeri zakonitost bogaćenja gradonačelnice. Spomenuta je kupnja stana u kompleksu Ingre od 170 četvornih metara, navodno poklanjanje stana u Zagrebu, ali i besplatna gradnja vikendice u Blidinju u BiH, dodaje Slobodna Dalmacija

2012. godine Šuica postaje potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke, a godinu poslije odlazi u Europski parlament. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.