Dramatična sjednica Vijeća

INCIDENT U VUKOVARU Penava bacio na pod statut na ćirilici: ‘Ovo je čin velikosrpske agresije’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!", povikao je Penava



Na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, gdje je na dnevnom redu donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, došlo je do teškog incidenta.


Nakon što je gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio kako se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru i povećanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine, SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao je gradonačelniku Vukovara statut na ćirilici uz natpis na latinici ‘Da se bolje razumijemo’.


Penava je potom statut demonstrativno bacio na pod.




‘Da se bolje razumijemo’ je, podsjetimo, akcija SNV-a koje je cilj skinuti stigmu sa ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.


– Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru”, kazao je Penava, prenosi N1 televizija.


Kolaru je rekao da ga je duboko uvrijedio.


“Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam biti politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani”, kazao je Kolaru Penava.


“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”, povikao je Penava.


“Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost”, kazao mu je Kolar, prenosi N1.


Reakcija Ustavnog suda


Obzirom da je danas objavljeni zaključak Gradskog vijeća Vukovara, gdje se navodi da nema uvjeta za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, suprotan odluci Ustavnog suda iz srpnja ove godine, vukovarski slučaj prokomentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.


– Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda, rekao je Šeparović.


Ustavni sud će, dodao je, pričekati Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje, a onda će odlučiti o daljnjem postupanju.


– Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija, rekao je Šeparović.