Inicijativa iz Istre

IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržava

Hina

Boris Miletić, Foto: Glas Istre

Boris Miletić, Foto: Glas Istre

IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo«, izjavio je u srijedu Hini predsjednik stranke Boris Miletić



IDS predlaže izmjene Kaznenog zakona, kojima bi se odredila zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola, što uključuje i ustaški pozdrav »Za dom spremni«, a HNS, koji je dio vladajuće koalicije, podržava taj prijedlog.


»IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo«, izjavio je u srijedu Hini predsjednik stranke Boris Miletić, no pritom nije htio govoriti o tome koliko bi iznosila ta zatvorska kazna istaknuvši da je izrada prijedloga u završnoj fazi te će vrlo brzo biti upućen u Sabor.


Sve razvijene demokratske zemlje, pa tako i Italija i Njemačka, takvu simboliku kažnjavaju zatvorom. Idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo, a posebno sporni poklič »Za dom spremni«, rekao je Miletić.




Premda o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka IDS-ovu prijedlogu još nisu razgovarali, Miletić je potvrdio kako je bilo neformalnih razgovora. »Računamo na potporu lijevo-liberalnih stranaka, dakle SDP-a, HNS-a, kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i umjerene desnice«, kaže Miletić.


Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.


»Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Uostalom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini, dakle ta je zvijezda oslobodila naše gradove, našu Istru i pripojila je matici Domovini. Ne znam kako netko može biti protiv toga«, poručio je Miletić.


IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podupire HNS, koji je u srijedu priopćio da će podržati svaku inicijativu kojom bi se zabranilo korištenje fašističkih simbola, kao i ustaškog pozdrava »Za dom spremni«. HNS također smatra da o visini kazne svoje stajalište trebaju iznijeti pravni stručnjaci.


»Ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečeni stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju«, poručuje HNS u priopćenju.


Također ocjenjuje žalosnim što je hrabrost branitelja poginulih za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan »zbog pojedinaca kojima su slogani važniji od žrtve za Hrvatsku«.


Drago nam je da je pozdrav »Za dom spremni» neprihvatljiv i za premijera Andreja Plenkovića, te da će se zakonom o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima, koji predlaže Vlada, trajno riješiti problem koji već mjesecima opterećuje hrvatski javni prostor, ističu HNS-ovci u priopćenju.