Nije bilo slučajno

IDS na putu da prestane biti parlamentarna oporba: Tulio Demetlika prema odluci vodstva stranke glasovao za rebalans

Dražen Ciglenečki

Dignuo ruku za rebalans, Vlada dobila 79. glas – Tulio Demetlika  / Snimio Sergej DRECHSLER

Dignuo ruku za rebalans, Vlada dobila 79. glas – Tulio Demetlika / Snimio Sergej DRECHSLER

Ministarstvo financija napravilo je svojim radom ozbiljne pomake i zašto to ne bismo podržali? Pa prvi put otkad postoji država smanjen je deficit – objasnio nam je jučer Tulio Demetlika potez IDS-a



ZAGREB   IDS se još nije pridružio saborskoj većini, ali su, u najmanju ruku, na putu da napuste oporbene redove. U parlamentarnim demokracijama tko je vlast, a tko opozicija, određuje se temeljem glasovanja o Vladi i prijedlogu državnog proračuna.


Sve oporbene stranke, uključujući i HSS, koje su prošli tjedan uskratile podršku Vladi, jučer su glasovale protiv predloženog rebalansa proračuna za 2017. Osim IDS-a. Od tri njihova zastupnika jučer je u Saboru bio Tulio Demetlika i on je glasovao za rebalans. Na taj je način ovaj dokument dobio 79 glasova, jedan više nego Vlada kad je prije osam dana na dnevnom redu bio SDP-ov prijedlog za njezin opoziv.


Neočekivani potez


Demetlika nije slučajno upalio zelenu lampicu za rebalans, nego je to učinio provodeći odluku vodstva svoje stranke.




»Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi. Zbog toga ćemo o svemu odmah informirati zastupnike u Europskom parlamentu, kao i sve relevantne institucije. Siguran sam da Hrvatska, sasvim opravdano, može očekivati oštru međunarodnu reakciju« –  tako je početkom mjeseca predsjednik IDS-a Boris Miletić komentirao odbijanje Vlade Andreja Plenkovića prijedloga njegove stranke o izmjenama Kaznenog zakona kako bi se sankcioniralo isticanje simbola fašističkih režima. Iznio je, dakle, drastične kritike na račun Vlade.


No, u IDS-u smatraju da Vlada radi i neke pozitivne stvari.



U slučaju da IDS glasuje za državni proračun za 2018. godinu, time bi ipak prešao granicu i tu stranku se više nikako ne bi moglo definirati kao oporbu. Nije isključeno da bi SDP i druge opozicijske stranke tada tražile da zastupnici IDS-a u saborskim odborima ne budu u oporbenoj nego u vladajućoj kvoti.–  Opozicija nije homogena. U njoj su SDP, Most, Neovisni za Hrvatsku, dakle ideološki suprotstavljene stranke. IDS ne može biti u jednoj takvoj grupaciji ako bi ona htjela biti vladajuća – poručuje Demetlika.


–  Činjenica je da je rebalans potvrdio da su državni deficit i dugovi smanjeni i to znači da je proračun za 2017. išao u dobrom smjeru. Znam da o glasovanju o proračunu može ovisiti tko je uz vlast, a tko u opoziciji, ali neosporno je da rebalans pokazuje da se projekti realiziraju, da imamo financijsku stabilnost u državi i to je jamstvo građanima da smo na dobrom putu. Ministarstvo financija napravilo je svojim radom ozbiljne pomake i zašto to ne bismo podržali? Pa prvi put otkad postoji država smanjen je deficit – objasnio nam je jučer Demetlika neočekivani potez IDS-a.


Za dvadesetak dana Vlada će uputiti u Sabor prijedlog državnog proračuna za iduću godinu i to će biti novi test za IDS. Iz Demetlikinih izjava može se zaključiti da bi IDS-ovci mogli i u tom slučaju podržati Vladu.


–  Vladajući će predložiti državni proračun, a opozicija je onda dužna uložiti amandmane kako bi ga se poboljšalo. Ako većina prihvati određene opozicijske prijedloge, nema razloga da opozicija bude protiv proračuna samo zato što je opozicija. Ima u Istri primjera, recimo u mojem Labinu, da se proračun donosio jednoglasno, nakon dogovora većine i manjine u Gradskom vijeću. IDS želi opravdati povjerenje koje su nam dali građani. Nije dobra isključivost prilikom donošenja tako značajnog dokumenta kao što je proračun, kojim se određuje smjer razvoja Hrvatske –  ističe Demetlika.


Lex šerif i OPG


On je jučer, za razliku od ostatka parlamentarne oporbe, bio suzdržan prilikom glasovanja o prvom čitanju promjena Zakona o lokalnoj samoupravi, takozvanog lex šerif. Demetlika najavljuje mogućnost da IDS ubuduće podrži pojedine zakonske prijedloge.


– Spremni smo podržati zakone ako će prethodno biti prihvaćene neke naše inicijative. Primjerice onaj o OPG-ima, koji u prvom čitanju ima nedostataka, ali je jako važan za Istru – rekao nam je IDS-ov zastupnik.