Jedni šumom, drugi drumom

IBLER NE ZNA ZA DOGOVOR Hoće li vrh SDP-a “minirati” novu suradnju SDP-a i HNS-a u Rijeci?

Tihana Tomičić

SDP i HNS u Rijeci opet će lijepo surađivati? / Foto Arhiva NL

SDP i HNS u Rijeci opet će lijepo surađivati? / Foto Arhiva NL

U državi su dvije stranke suparnici, HNS podržava Plenkovićevu Vladu, a u Rijeci bi HNS mogao biti i Obersnelov spasitelj. »Naplatit« će se kroz neke funkcije, od mjesta predsjednika Vijeća do fotelja u gradskim tvrtkama



RIJEKA – Prošloga tjedna u Saboru na raspravi o opozivu Vlade šef SDP-a Davor Bernardić vrlo je grubim riječima napao svoje bivše partnere, Hrvatsku narodnu stranku, nazivajući ih izdajicama i jedinima koji, uz Tomislava Sauchu, daju podršku Plenkovićevu kabinetu održavajući ga na vlasti. Već tjednima su Bernardiću puna usta HNS-a i rijetko koji istup ne završi spominjanjem svojih bivših partnera koji su se okrenuli HDZ-u.


No, upravo taj i takav HNS mogao bi u Gradu Rijeci biti spasitelj aktualne gradske vlasti i gradskoga proračuna koji predlaže gradonačelnik Vojko Obersnel, najdugovječniji gradonačelnik SDP-a. Nezavisni Hrvoje Burić na svom je Facebooku prošlog tjedna javno napisao kako ima informaciju o tome da će HNS na glasanju o proračunu biti podrška Obersnelu, kao što su mu uostalom već i bili kod glasanja o radu gradskih poduzeća.


Neslužbena potvrda


Iz lokalnog HNS-a to su nam neslužbeno potvrdili, rekavši da razgovori traju te se kao opcija spominje da bi u takvoj kombinaciji SDP-ova koalicija, zajedno s HNS-om, preokrenula odnose snaga u Gradskom vijeću pa bi mjesto predsjednika vijeća pripalo HNS-ovcu Andreju Poropatu (sada je predsjednik Tihomir Čordašev iz Akcije mladih).




Kako je poznato, danas je u Rijeci na djelu kohabitacija, prisilna naravno, u kojoj većinu u Gradskom vijeću drže stranke oporbe, odnosno Srednjega bloka, dakle Mosta, Živog zida, Akcije mladih, Liste za Rijeku i nezavisnih, te HDZ-a, dok je HNS dio tog bloka samom činjenicom da je na izborima u svibnju bio možda i najglasnija Obersnelova oporba sa svojim kandidatom Jurajom Bukšom (koji je u međuvremenu u dogovoru s HDZ-om postao član uprave ACI-ja). Ako bi se ostvarila ova kombinacija, tada bi uz HNS-ova tri vijećnika, Obersnelu bila potrebna još jedna ruka, vjerojatno nekog od nezavisnih vijećnika.


Ne ulazeći sad u špekulacije tko bi osim HNS-a još mogao glasati za Obersnelov proračun, činjenica je da iz HNS-a postoji potvrda da su spremni ući u taj aranžman ako bi gradonačelnik pristao podržati projekte koje je HNS još u kampanji spominjao i tražio – u prvom redu to je gradnja autobusnog kolodvora u roku od iduće dvije godine, potom aktiviranje Zagrebačke obale i stavljanje Porto Baroša u funkciju, te čišćenje grada koji je po mišljenju narodnjaka prljav i neuredan. Kako se saznaje, a kako je uostalom to i sam priznao na presici prošlog tjedna, Obersnel još od kraja lokalnih izbora pokušava uspostaviti kontakte sa svima koji su ga spremni podržati, pa tako i HNS-om, s čijim je vodećim ljudima u Rijeci razgovarao još ovoga ljeta da bi sada, kako se čini, pristao na programske uvjete HNS-a za podršku proračunu.


Robovanje klišejima


Naravno, ako bi Obersnel dobio »trajnu« većinu u Gradskom vijeću, svakako će i HNS od toga imati koristi – od mjesta predsjednika Vijeća, gdje se doista spominje ime Andreja Poropata, do nekih pročelničkih mjesta ili članstva u upravnim i nadzornim odborima gradskih tvtki itd., na primjer u tvrtki Rijeka 2020 koja vodi projekt EPK, gdje bi se resori financija ili pravnih poslova dali nekim HNS-ovim stručnjacima itd.



U međuvremenu, u SDP-u traje javna rasprava o Statutu, koji opet izaziva niz kritika, pa se tako potpredsjednik stranke Peđa Grbin već požalio u medijima da konačna verzija odudara od teksta koji su predložili u radnoj grupi. Spornim smatra ukidanje odredbe po kojoj se izborna konvencija stranke mora održati najkasnije 180 dana od održavanja parlamentarnih izbora, nego se u novom prijedlogu unutarstranački izbori predlažu mjesec dana prije održavanja parlamentarnih izbora.


Grbin smatra da je čelništvo stranke dužno najkasnije pola godine od parlamentarnih izbora ići na provjeru pred stranačko članstvo koje bi verificiralo izborni rezultat pod njihovim vodstvom. U slučaju izbornog poraza, to znači da predsjednik ne bi morao polagati račune stranci, niti bi bilo prostora za izbor novog vodstva koje bi stranku vodilo u novi izborni ciklus.



– Hrvatska robuje klišejima, ali čemu služe političke stranke nego ostvarivanju svojih programa? Pa ako budemo dio većine u Rijeci, naravno da je bit ostvarivanje programa na korist građana. Ako se realiziraju naši zahtjevi iz kampanje, zašto ne podržati proračun? Tim više što vidimo da su ostali u Gradskom vijeću Rijeke većinom spremni samo na destrukciju i rušenje. Zašto ići na nove izbore ako se možemo dogovoriti oko programa? – kaže nam jedan od vodećih HNS-ovaca na nacionalnoj razini stranke. On ne misli da je ikome prepreka to što HNS u državi sudjeluje u Vladi HDZ-a, a u Rijeci bi surađivao baš sa SDP-om koji ne štedi riječi kritike prema njima.


– Bernardić puno toga ne razumije. Niti smo mi prešli od SDP-a HDZ-u, niti obrnuto. Mi želimo da se provode naši programi na korist građana. Ako će građani Rijeke od toga bolje živjeti, zašto bismo mi bili protiv – kažu u centrali HNS-a.


Manevar


Vrh SDP-a, međutim, kako se saznaje, nije obaviješten o ovom manevru riječkog SDP-a i nisu imali odgovor na pitanje kako to komentiraju.


– Sigurno ne želimo izgubiti vlast u Rijeci, ali HNS je stranka koja je napustila našu koaliciju i otišla HDZ-u, i to prije samo nekoliko mjeseci, a i u PGŽ-u su nam prestali biti partneri te im je Komadina jasno pokazao gdje im je mjesto nakon podrške HDZ-u. Zato će se o ovome još razgovarati – rekao nam je jedan od potpredsjednika SDP-a.


SDP u četvrtak ima sjednicu Predsjedništva na kojoj će zacijelo i ovo biti tema, a Vojku Obersnelu svakako uz HNS nedostaje još jedna ruka, pa naravno postoji određena zadrška da ovaj aranžman neće uspjeti. U tom slučaju, za očekivati je da Srednji blok i oporba amandmanima natjeraju izvršnu vlast da mijenja proračun po njihovim zahtjevima, i da on tada također dobije podršku većine.