Finili bali...

I to je moguće: više bio na kavama, nego na radnom mjestu pa dobio otkaz u gradskoj upravi

P. N.

Ante Pranić / Photo Ivo Cagalj Pixsell

Ante Pranić / Photo Ivo Cagalj Pixsell

To nismo tolerirali i na sudu smo dokazali zakonitost otkazivanja ugovora o radu, objavio je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca



VRGORAC Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, učinio je jedino što je smatrao ispravnim: gradskom službeniku, koji je više vremena provodio na kavama, nego na radnom mjestu, udijelio je otkaz. 


Službenik se žalio, pokrenuo sudski spor, ali nije mu pomoglo.


– Danas smo dobili još jedan ishod tužbe u našu korist u kojoj nas je tužio bivši zaposlenik radi otkazivanja ugovora o radu. Jednostavno, zaposlenik u jednoj gradskoj ustanovi je više bio na kavama nego na radnom mjestu.




To nismo tolerirali i na sudu smo dokazali zakonitost otkazivanja ugovora o radu, objavio je Ante Pranić na svom Facebooku.


I bez njega posao ide normalno


Zbog ušteda, nitko novi nije primljen u ustanovu, a redovni posao ondje se i dalje odvija bez nekih bitnih razlika, zadovoljan je gradonačelnik.


– Ako netko misli da je zaštićen ugovorom na neodređeno u javnom sektoru i može raditi što ga je volja za vrijeme radnog vremena, vara se. Plaća na radnom mjestu se treba zaslužiti inače je to radno mjesto samo dodatno neopravdano financijsko opterećenje, jasan je Ante Pranić.



Njegov postupak naišao je na odobravanje sugrađana, ali i veliko zanimanje medija. No, Ante Pranić kaže da je puno veći posao napravljen u reorganizaciji gradske uprave.


– Prilikom preuzimanja funkcije napravili smo kompletnu reorganizaciju. To je bio rovovski posao, ali nužan za uvođenje reda i rada. Umjesto četiri upravna odijela danas imamo jedan, uveli smo elektronsku evidenciju radnog vremena, internet bankarstvo, a u procesima smo daljnje digitalizacije procesa upravljanja prostorom i radnim procesima.


Da odu tisuće iz javne uprave, građani to ne bi osjetili


Smanjili smo upravu za 25 posto, točnije za 6 djelatnika, a uskoro još dvoje djelatnika idu. Ipak danas radimo puno više projekata. Puno smo više učinkoviti o čemu govore projekti na kojima radimo.


Hrvatsku javnu upravu također treba reorganizirati, restartati. Da se kojim slučajem javna uprava u Hrvatskoj trenutno smanji za par tisuća ljudi, građani to ne bi osjetili. Samo u Hrvatskoj postoji paradoks stanje u kojem je ljudi sve manje i manje, a javna uprava koja treba služiti svim ljudima postaje sve veća i veća, jasan je gradonačelnik Vrgorca.