Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
71. obljetnica pogibije

Hrvatski veleposlanik odao počast poginulome hrvatskom Amerikancu

Hrvatski veleposlanik odao počast poginulome hrvatskom Amerikancu
Hrvatski veleposlanik odao počast poginulome hrvatskom Amerikancu
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2015. u 16:03 2015-06-06T16:03:39+02:00

Hrvatski veleposlanik u Francuskoj Parizu Ivo Goldstein položio je danas vijenac na grob Johna Pavlicha, američkog vojnika hrvatskog podrijetla, koji je poginuo na današnji dan prije 71 godinu, 6. lipnja 1944, prvoga dana savezničkog iskrcavanja u Normandiji

Hrvatski veleposlanik u Francuskoj Parizu Ivo Goldstein položio je danas vijenac na grob Johna Pavlicha, američkog vojnika hrvatskog podrijetla, koji je poginuo na današnji dan prije 71 godinu, 6. lipnja 1944, prvoga dana savezničkog iskrcavanja u Normandiji.
John Pavlich pokopan je na memorijalnome groblju američkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata. U trenutku smrti, imao je 23 godine. O njegovu hrvatskom podrijetlu nema mnogo podataka, ali je pouzdano da se američkoj vojsci pridružio 27. srpnja 1942, u gradu Erie u Pennsylvaniji, američkoj državi u kojoj živi mnogo hrvatskih iseljenika.
Posthumno je odlikovan najvišim američkim vojnim priznanjem, ordenom Purpurnog srca. Pavlichevu je sudbinu donekle istražio John Kraljic, njujorški istraživač povijesti američkih Hrvata, čija je obitelj u Ameriku odselila iz Rijeke. Nije pouzdano utvrđeno koliko se Amerikanaca hrvatskog podrijetla borilo u američkoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata.
U knjizi "Hrvati u Americi", povjesničar Ljubo Babić ustvrdio je kako je samo Hrvatska bratska zajednica u američku vojsku tijekom Drugog svjetskog rata poslala više od petnaest tisuća članova. Do kraja 1944, prema Babićevim podacima, poginulo je 308 članova Hrvatske bratske zajednice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.