Opravdani izostanak

Hrvatski učenici danas će poput svojih vršnjaka izaći na ulice zbog klime: Imamo važnu vijest za roditelje

Bojana Mrvoš Pavić

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Učenici koji se danas pojave na prosvjedu morat će »markirati« iz škole – pokazati bunt na kojem se ovaj pokret temelji, zbog čega smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja upitali hoće li im izostanak biti opravdan



ZAGREB Hrvatski učenici u Zagrebu, Splitu, Puli i Varaždinu danas će se priključiti School Strike 4 Clime prosvjedu mladih u više od 800 europskih gradova, na kojem će od svojih vlada tražiti da napokon učine nešto kako bi se zaustavilo klimatske promjene.


Zemlji je, poručuju, ostalo još samo jedanaest godina za ekološki oporavak, u protivnom kreće nezaustavljiva silazna putanja na kojoj nam spasa više nema. »Mi smo ti koji ćemo živjeti s pogreškama koje ste vi učinili«, apel je mladih.


Današnjem prosvjedu, odnosno pokretu koji je još u kolovozu prošle godine u Švedskoj pokrenula 16-godišnja aktivistica Greta Thunberg, Zagrepčani će se odazvati u 12.30 sati okupljanjem na Europskom trgu, odakle će se popeti pred Vladu i Sabor na Markov trg, Splićani se okupljaju u 13 sati ispred HNK, Varaždinci na Kapucinskom trgu u 12.30, a u Puli će mimohod u 10 sati krenuti s igrališta Gimnazije prema zgradi Istarske županije, gdje namjeravaju predati »Poruku odraslima koji odlučuju o našoj sudbini«. Na prosvjedu u Puli bit će najmanje stotinu učenika, prije svega iz Gimnazije Pula, najavljuje tamošnja profesorica i organizatorica mimohoda Teodora Beletić.




Greta Thunberg je srednjoškolka koja mjesecima svakoga petka izostankom s nastave protestira pred švedskim parlamentom kako bi vlast potaknula na brze akcije. Pred UN-om je nedavno održala upečatljiv govor o budućnosti koja na mladima ne ostaje ne učinimo li za njih velike, konkretne korake, a švedski Socijalisti nominirali su je i za Nobelovu nagradu za mir.


Učenici koji se danas pojave na prosvjedu morat će »markirati« iz škole – pokazati bunt na kojem se ovaj pokret temelji, zbog čega smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja upitali hoće li im izostanak biti opravdan, jer je prosvjed dio građanskog odgoja mladih. Ministrica Blaženka Divjak, odgovoreno nam je, podržava prosvjed.


– Važno je i dobro da mladi ljudi imaju stav o klimatskim promjenama, i da su spremni za to dići glas – poručuje Divjak. Iz Ministarstva ne odgovaraju decidirano na pitanje hoće li učenicima izostanak biti opravdan već navode pravilnik pravilnik prema kojem, ovisno o trajanju izostanka, opravdanje mogu dati nastavnik, razrednik, ravnatelj ili nastavničko vijeće. I roditelj može opravdati izostanak djeteta u trajanju do tri radna dana.


Prema školama odnosno ravnateljima nije išla »depeša« Ministarstva o današnjem prosvjedu, doznajemo od prof. Suzane Hitrec, predsjednice Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Prosvjed je dio građanskog odgoja, kaže, pravo je mladih na demokratski način izraziti svoje mišljenje, a roditelji mogu zbog prosvjeda opravdati njihov izostanak. Prof. Beletić ističe kako će učenicima pulske Gimnazije izostanak biti opravdan, a mimohodu će se odazvati pet čitavih razreda te ostali koji budu željeli. Prosvjed mladih podržavaju i brojni hrvatski stručnjaci, intelektualci, znanstvenici, između ostalih s Instituta Ruđer Bošković, Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, s PMF-a, s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, FER-a, meteorolozi poput Zorana Vakule, znanstvenici s više društvenih instituta te ostali.