Slučaj 3. maja i Uljanika

Hrvatski laburisti: Je li brodogradnja strateška industrija ili neželjeno dijete?

P. N.

Vedran Sabljak

Vedran Sabljak

"Zadatak je bio praćenje i nadzor financijskih tokova i stanja kroz pet godina restrukturiranja, s obzirom na stanje u hrvatskim brodogradilištima nakon tih pet godina,  netko nije odradio posao kako treba", poručuju laburisti



“Osmi dan je od neisplate plaća za radnike Uljanika i 3.MAJ-a, a naznaka kada će plaće biti isplaćene još uvijek nema. I dok radnici strepe od opomena i ovrha zbog neispunjavanja obaveza, razmišljaju kako obiteljima staviti hranu na stol, oni odgovorni za ovu situaciju tih problema nemaju i njima „nije problem što plaća kasni dan, dva“”, piše u priopćenju Hrvatskih laburista – Stranke rada.


“Svjedoci smo u posljednjih par dana bizarnih izjava poput ove gore spomenute koju je izrekao ministar gospodarstva Horvat, ili „čvrstog“ argumenta da se kredit kod HBOR-a nije odobrio zbog tehničke nepravilnosti pa sve do izjave ministra Kuščevića da je Uljanik privatna tvrtka te da Vladu u ovoj situaciji ne treba prozivati, već upravu. E pa ministre, Hrvatski laburisti stranka rada prozivaju i Vladu RH i upravu Uljanika i sve ostale dionike koji su na sebe preuzeli obavezu praćenja provedbe programa restrukturiranja ne samo 3. MAJ-a kojeg je preuzeo Uljanik, već svih hrvatskih brodogradilišta jer da ste odradili posao kako treba do ovakve situacije ne bi niti došlo. Zadatak je bio praćenje i nadzor financijskih tokova i stanja kroz pet godina restrukturiranja, s obzirom na stanje u hrvatskim brodogradilištima nakon tih pet godina,  netko nije odradio posao kako treba”, poručuju laburisti.


“Kažete Uljanik je u privatnom vlasništvu i Vlada nije odgovorna. Kako ga činjenica da je u privatnom vlasništvu razlikuje od Agrokora oko kojeg ste se kao Vlada iznimno angažirali? Kako ste za radnike, dobavljače  i kooperante povezani uz brodogradnju manje odgovorni nego za one vezane uz Agrokor? Da li je razlika u tome da se u Uljaniku ne mogu ostvariti partikularni interesi pojedinih grupacija, Borgova ili kako već, ili vam do brodogradnje nije uopće stalo?”, pitaju laburisti.




Laburisti podsjećaju da iz Vlade dolaze izjave kako se intenzivno radi na pokušajima rješavanja problema, “ako je intenzivan rad nakon mjesec dana od zaprimljenog zahtjeva za kreditiranje reći kako se kredit neće izdati zbog tehničke omaške u zahtjevu, onda vam radnici brodogradilišta čestitaju na tom intenzitetu, ali da oni tako rade, brod nikada ne bi sagradili”.


“Uprava Uljanika kaže kako su posao odradili jako dobro i kako mirno spavaju. Završiti u tolikim dubiozama, gdje se ne zna za što se trošilo,dovesti tvrtku na rub stečaja, dovesti se do toga da te istražuje DORH zbog nesavjesnog upravljanja uistinu jest jako dobro odrađen posao po našim standardima, međutim bilo gdje u svijetu odavno ta uprava ne bi vodila ovakav sustav jer su dokazali da ne mogu i ne znaju. Stoga pozivamo upravu da, kao što su pozvali radnike na dostojanstven štrajk, isto tako daju dostojanstvenu ostavku i omoguće da se spasi ono što se spasiti može”, pišu laburisti u svom priopćenju.


Oni ističu da i jedni i drugi pokušavaju krivnju prebaciti na druge “međutim radnicima je dosta da preko njihovih leđa prelamaju svoju nesposobnost ili političke, osobne i druge nesuglasice. Radnike ne zanima tko je kome što obećao vezano uz zemljište na kojem se nalaze brodogradilišta. Radnici žele raditi brodove i od svoga rada dostojanstveno živjeti”.


Stoga Hrvatski laburisti podržavaju štrajk radnika Uljanika  u 3. MAJ-a do isplate plaće i zahtijevaju od Vlade da se ozbiljno angažira oko problema s plaćama, a isto tako i oko ukupne situacije vezane uz prihvaćanje programa restrukturiranja kako bi se na navozima u Puli i Rijeci nastavili graditi brodovi.”