Novac na računu

Hrvatska u plusu: Više sredstava iz EU smo dobili nego uplatili u europsku blagajnu

Hina

Razlika između uplaćenog u proračun Europske unije i onoga što je Hrvatskoj isplaćeno iz tog proračuna je plus 31,8 milijuna eura, odnosno toliko je Hrvatska više dobila novca nego li je u ovoj godini uplatila u europsku blagajnu, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji očekuje i da će deficit proračuna ove godine biti ispod 15,5 milijardi kuna



ZAGREB – Razlika između uplaćenog u proračun Europske unije i onoga što je Hrvatskoj isplaćeno iz tog proračuna je plus 31,8 milijuna eura, odnosno toliko je Hrvatska više dobila novca nego li je u ovoj godini uplatila u europsku blagajnu, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji očekuje i da će deficit proračuna ove godine biti ispod 15,5 milijardi kuna.


Po pregledu uplata i isplata u Nacionalnom fondu na dan 30. studenoga ove godine Hrvatska je u EU proračun uplatila 423,6 milijuna eura, a isplaćeno joj je 455,4 milijuna eura, pa je tako isplata bila za 31,8 milijuna eura veća od uplate.


U slijedećih dvadesetak dana vidjet ćemo hoće li biti još nekih transakcija. Operativni program konkurentnost i kohezija i program ljudskih potencijala nose sa sobom i određeni avans i tu očekujemo određeni priljev. Da li će se to dogoditi do konca ove ili u sljedećoj godini još se ne zna, no svakako očekujem pozitivni predznak i u ovoj godini kao što je to bilo i za 2013. kada smo u plusu bili 50-ak milijuna eura, rekao je Grčić novinarima u petak nakon »Konferencije EU za mlade«.


Ističe kako je drugi aspekt te priče u kojoj mjeri i kojom brzinom se taj novac troši.»Dakle, novac je na računu našeg Nacionalnog fonda, no provedba projekata je nešto drugo«, rekao je.Objašnjava to na primjeru traženja kredita za gradnju kuće i same gradnje kuće – posao nije završen kada ste osigurali novac za gradnju kuće već kad ste kuću izgradili.

Prema tome, novac je na računu, ali nije cijeli potrošen zato što radovi na nekim projektima idu svojom dinamikom, a neki su čak i usporeni. Razlozi za to su usporene javne nabave, žalbeni postupci koji traju po tri-četiri mjeseca, problemi s građevinskim tvrtkama u izvođenju radova itd. No, dok trošimo taj novac, dolazi novi i uvijek se događa dinamika koja će biti sve jača, sve će više novca dolaziti i biti realizirano projekata, što govore i dosta ambiciozne najave u proračunu za iduću godinu gdje smo uvrstili i plan od 7,1 milijardu kuna EU sredstava za projekte, naglasio je Grčić.


 Na novinarsko pitanje o proračunskom deficitu, odgovorio je kao se očekuje da bude manji nego što je planirano rebalansom ovogodišnjega proračuna.»Ne očekujemo da će deficit biti 15, 5 milijardi kuna kako je to bilo predviđeno u rebalansu. Mislim da da će uštede biti značajne i da će se zaustaviti ispod toga iznosa. Nemoguće je da u zadnjem mjesecu napravimo deficit koji bi bio veći od pet milijardi kuna jer je početkom mjeseca iznosio oko 10 milijardi kuna, rekao je Grčić.