Mogu li zajedno?

Hrvatska poput Njemačke: Birači podijeljeni, velika koalicija nikad nije bila tako blizu

Tihana Tomičić

snimio Goran Stanzl / PIXSELL

snimio Goran Stanzl / PIXSELL

"Po svim anketama, izvjesno je da bi moglo doći do bipolarne podjele Hrvatske veće nego ikad. Po našim anketama, SDP je čak i u maloj prednosti, ali činjenica je da smo sada izjednačeni s HDZ-om, i ako tako ostane, to bi značilo, preračunavajući u mandate da bi naše dvije stranke mogle realno dobiti i možda 130 od 150 mjesta u Saboru."



ZAGREB – Nakon što je posljednje istraživanje javnosti HRejting pokazalo da su HDZ i SDP skoro izjednačeni u podršci birača, pa tako HDZ danas ima 27 posto podrške, a SDP više od 25 posto, pri čemu samo još liste Mislava Kolakušića i Mosta prelaze prag od pet posto, ponovno se počelo razmatrati hoće li Hrvatska nakon idućih izbora za Sabor morati završiti u – velikoj koaliciji. Naime, osim te četiri liste niti jedna druga ne prelazi prag, a svjedočimo i raspadu i daljnjoj fragmentaciji malih stranaka na ljevici i desnici, pa su se tako raskolili Živi zid i Ivan Pernar, jednako tako i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića itd., te se otvara pitanje hoće li bilo koja od dvije velike stranke – HDZ ili SDP – moći samostalno formirati većinu u budućem sazivu Sabora.


Mnoge europske države zadnjih su godina završile na modelu velike koalicije, gdje je najupečatljivija sila Njemačka, koja već godinama na vlasti ima »savez iz nužde« demokršćana i socijaldemokrata. Ukoliko bi se u Hrvatskoj nastavio ovaj trend pada manjih opcija i stranaka, a ponovno jačanje dviju velikih partija, Hrvatska bi možda također mogla završiti na velikom savezu Plenkovića i Bernardića. I dok iz samih stranaka poručuju da to ne dolazi u obzir, analitičari se slažu da i to postaje moguća opcija.


(Pre)velike razlike


HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol rekao je da ne vidi mogućnost koaliranja svoje stranke sa socijaldemokratima.




– Velike su razlike između HDZ-a i SDP-a. HDZ je ozbiljna stranka koja odgovorno vodi državu i ima velike rezultate, kako doma na gospodarskom planu, fiskalnom planu, tako i u EU. Nažalost, SDP se pokazao dosta neodgovornim, pogotovo što se tiče europskih institucija, tako da veliku koaliciju doista ne vidim kao mogućnost, rekao je odmah po objavi rezultata Sokol.


I politički tajnik SDP-a Davorko Vidović smatra da to nije potrebno ni SDP-u, ali ni Hrvatskoj.


– Po svim anketama, izvjesno je da bi moglo doći do bipolarne podjele Hrvatske veće nego ikad. Po našim anketama, SDP je čak i u maloj prednosti, ali činjenica je da smo sada izjednačeni s HDZ-om, i ako tako ostane, to bi značilo, preračunavajući u mandate da bi naše dvije stranke mogle realno dobiti i možda 130 od 150 mjesta u Saboru. Dakle, ostat će tek 20-ak mjesta za sve ostale, i pitanje je doista tko će moći sam osigurati stabilnu većinu. Ja ipak mislim da ćemo se svi oslanjati na svoje koalicijske partnere, a presudno će biti kome će se prikloniti osam manjinskih zastupnika. Moj je stav da neke teme i trebaju »veliki savez«, odnosno nacionalni konsenzus, poput reforme javne uprave, teritorijalnog preustroja i slično.


Ali kad je HDZ u pitanju, bez potpisa antikorupcijske politike kao »predpitanja«, nema ni govora o bilo kakvom dogovaranju s njima. A s obzirom da oni to nikad neće potpisati, neće biti ni velike koalicije, kaže Vidović. »U SDP-u se ne razgovara o velikoj koaliciji, nitko je ne želi, ja nisam čuo nikoga tko bi to zastupao«, zaključuje Vidović. Na pitanje o koalicijskom potencijalu HDZ-a, odnosno SDP-a, s obzirom da je to ključno za buduće sastavljanje vlade, on kaže da je HDZ zaratio na desnici.


– Koalicijski potencijal HDZ nema. Zaratili su na desnici, a na centru nemaju s kime. HSLS, pa i HNS su postali minorne stranke. S druge strane, mi ćemo okupiti sve umirovljenike i HSS, pa stoga nije nerealno da se za izbore pripremamo tako da ćemo formirati vlast, kaže na kraju Davorko Vidović.


Dinamična scena


Politolog prof. Berto Šalaj kaže da je prerano za ocjene o velikoj koaliciji, jer se politička scena jako dinamizirala, nove stranke brzo nastaju i nestaju, i u narednih godinu dana do redovnih izbora još se može pojaviti i neka sasvim nova snaga ili opcija.



Analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan slaže se da bi HDZ i SDP mogli biti u egalu, i da nijedna strana neće moći sama prijeći 60 mandata. Ako Kolakušić i Most ostanu nezainteresirani za suradnju s njima, tada velika koalicija postaje opcija. No, opet, kad se postoci preračunaju u mandate, još uvijek je oko 30 posto prostora otvoreno, a tu se može u godinu dana pojaviti nova opcija – treba vidjeti kome će se taj dio prikloniti. – Hrvatskoj trebaju reforme, a velika koalicija je možda jedini garant tih reformi, ako se velike stranke dogovore. Pa možda to i ne bi bilo loše rješenje, smatra Macan.



– Ne znamo što je s Kolakušićem, hoće li na predsjedničke izbore, uz to se Živi zid podijelio, i dio tih glasova očito se vraća SDP-u. Na desnici se događa potpuna fragmentacija, i ako se taj trend nastavi, velika koalicija moguće više neće moći biti izbjegnuta, gledajući matematički. No, živimo u vrlo brzom političkom vremenu, i u godinu dana stvari se mogu bitno promijeniti. Još moramo pričekati ishod predsjedničkih izbora, kao i unutarstranačke izbore u HDZ-u. Tako da ipak, da se moram kladiti, na veliku koaliciju ne bih tipovao. Obje stranke tražit će načine da to izbjegnu, kaže Šalaj.


No, za razliku od SDP-ovca Vidovića koji tvrdi da HDZ nema koalicijski potencijal, ekspert prof. Šalaj misli drugačije.


– Plenkovićeva je prednost što je sada premijer, i lakše mu je računati na podršku zastupnika manjina, možda čak i IDS-a ako se dogovore oko nekih projekata. Također, Plenković ima otvorenu cijelu lepezu prema centru, a ako bi HDZ na unutarnjim izborima preuzela neka desnija struja, tada bi se taj potencijal bitno ograničio. Zato HDZ-u ipak dajem puno bolje izglede da sklopi neku buduću većinu, dok će za SDP sve ovisiti kakve će liste složiti, Ako to bude »mudra« lista, kao što je bila za EU izbore, tada i SDP može proći dobro. Naime, ništa nije uspješno kao uspjeh, a ako je Bernardić ikad učinio nešto dobro, to je bilo njegovo slaganje liste SDP-a za EP, i to bi birači mogli nastaviti nagrađivati, kaže Šalaj.