Na pet lokacija

Hrvati i Slovenci zajedno očistili više od pedeset kilometara četvornih podmorja Savudrijske vale

P. N.



Više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije očistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali. Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji Čišćenje bez granica uz luke Piran i Savudrija čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zabratiji i Bašaniji. Time je otpad uklonjen s površine veće od pedeset kilometara četvornih.


Sudionici akcije istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.


„Osamdeset posto otpada u moru dolazi s kopna, a osamdeset posto tog otpada u biti je plastika. Sva plastika iz otpada kad-tad postaje mikroplastika koja ulazi u hranidbeni lanac živih organizama u moru, pa i onih na kopnu. Shodno tome nužna je edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru“, kazao je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.




Neobičan podvodni ulov ronioca u Savudrijskoj vali potvrdio je njegove riječi. Izlovljeni su, među ostalim, kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta.


„Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, čak sedamdeset i dva posto svih voda u Europi su zagađene mikroplastikom“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.



Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji Čišćenje bez granica osjeća prijateljski duh ljudi s tamošnjeg područja. Tome je dodao: „Državne institucije, poduzeća i mi sami trebamo skupiti snage da pronađemo inovativan i efikasan način na koji ćemo održivo živjeti neovisni od plastike.“ S njim se složio Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, te rekao da granica služi i kako bi spajala, tj. isticala bogatstvo različitosti.


Prijateljstvo susjednih zemalja potvrdili su i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, te Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji. Dimnik se pritom predstavio i kao najstariji ronilac na Jadranu te upozorio da njegovi posljednji uroni svjedoče o smanjenju ribljeg fonda te devastaciji podmorja koje se teško može oporaviti.


„Glavni je cilj ekološke akcije Čišćenje bez granica, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože“, kazala je u Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.


Promocija ronjenja akciju je organizirala uz potporu tvrtke Electrolux koja je dio novca od prodaje svojih usisavača tijekom proljeća usmjerila čišćenju Savudrijske vale.


Suorganizatori su ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding te njegova podružnica Vladimir Nazor.


„Zagrebački holding ponosan je što ima priliku biti suorganizator i jedan od pokretača Međunarodne dječje ronilačke eko patrole. Drago mi je vidjeti najmlađe u ovom broju jer je upravo edukacija od malih nogu jedan od ključnih čimbenika za očuvanje podmorja i našeg bisera Jadranskog mora“, poručila je Daniela Franić, članica uprave Zagrebačkog holdinga.


Egon Štibilj, zapovjednik civilne zaštite Pirana, zaključio je: „Svi koji živimo uz more, znamo što nam more daje i ne želimo doživjeti da nam jednoga dana servira smeće koje danas u njega bacamo. Onima koji to čine, želimo poručiti da smeću tamo nije mjesto.“


Čišćenje bez granica i IV. Međunarodna dječja ronilačka eko-patrola održavaju se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.


Projekt podupiru i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Društvo slovensko–hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ iz Pirana.


Kako bi sudionici akcije Čišćenje bez granica doživjeli ljepotu Jadrana i važnost njegove zaštite, plovidbe između Savudrije i Pirana darovao im je Edi Germšek, kapetan Eko Maksima, broda koji u slučajevima ekoloških katastrofa može pomoći u čišćenju mora.