Nakon televizije, na redu - radio

Hromadžić nakon otkaza na Hrvatskom radiju: ‘Rečeno mi je da moram voditi računa o političkoj situaciji’

Ladislav Tomičić

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Vjerujem da novoj garnituri vlasti radio nije bio u prvom planu. Njihov prioritet je bila televizija. Sad je došao na red i radio. Urednica Trećeg Rajka Rusan je smijenjena, a njezino mjesto je imenovana Nevenka Dujmović, što je bio početak. Bit će žalosno ako se Treći program radikalno transformira, kaže Hromadžić.



Nakon Hrvatske televizije na red je došao i Hrvatski radio, za početak – njegov treći program: na Dan slobode medija HRT je otkazao suradnju Hajrudinu Hromadžiću i Katarini Luketić, autorima i voditeljima emisije “Okrugli stol ponedjeljkom”. Suradnja im je otkazana samo dan nakon što je Hromadžić,  docent na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u eter pustio vijest o cenzuri koja se u posljednjih nekoliko mjeseci valja Hrvatskim radiom.


– Pritisci su počeli sa ovim promjenama koje se događaju na radiju i televiziji. U početku je djelovalo da će suradnja negdje ići, bilo smo čak i pohvaljeni, mi kao uigran tim, a emisija kao respektabilna i prepoznata. Moji problemi kreću s emisijom “Bespuća ideoloških prijepora”, posvećenoj aktualnoj društvenoj situaciji, političkim i društvenim trendovima, Gosti su bili dugogodišnji vanjskopolitički novinar Tomislav Jakić, Saša Blagus, fizičar u mirovini te Salomon Jazbec iz Židovske zajednice. Ta emisija izazvala je reakciju na način da se mene pokušalo “urazumiti”, da bismo ipak trebali voditi računa o okolnostima.


Po prvi put u tri godine otkad surađujem s radiom zamjerala mi se neprofesionalnost, a poručeno mi je i da moramo voditi računa i o političkoj situaciji. Tu emisiju odgovorni na radiju nisu stavili u slušaonicu, internet stranicu emisije putem koje je sluša dosta ljudi. Otkaza, međutim, nije bilo, jer se pokušalo utjecati na nas “na lijep način”, kaže za naš list Hromadžić.




Pritisci na autore i emisiju nastavljeni su u travnju, nakon emisije koja se bavila medijima.


– Nakon što emisija koju sam spomenuo nije stavljena na internet, ja sam na tome inzistirao. To je bio prvi put da se dogodilo takvo što. S velikim vremenskim odmakom emisija je na koncu ipak stavljena na internet stranice. Emisija o medijima pak nikad nije stavljena u slušaonicu, a do danas nisam dobio odgovor zašto je tamo nema. U ponedjeljak smo imali emisiju nakon koje je stvar kulminirala. Bavili smo se pitanjem sekularnosti države, odnosno aktualnom klerikalizacijom. Dan nakon te emisije kolegica Luketić i ja smo mailom dobili obavijest o otkazu suradnje, kaže Hromadžić.


Važno je naglasiti, čistka na Trećem programu Hrvatskog radija u potpunosti je očekivana. Svojevrsnu najavu iste dao je glavom i bradom ministar kulture Zlatko Hasanbegović.


U razgovoru koji je vodio s novinarom Glasa Koncila 2013. godine Hasanbegović je rekao ovako: “”Sve dok se u javnom simboličkom prostoru ne odbace svi jugoslavenski simboli nad modernim hrvatskim nacionalnim i državnim identitetom, trajno će stajati sjena jugoslavenstva kao povijesnog normativa nasuprot hrvatstvu kao provizoriju i povijesnom ekscesu. Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i »postmodernu« neojugoslavensku »dekonstrukciju« i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada već hrvatskih poreznih obveznika.”


Hajrudin Hromadžić kaže da nije iznenađen otkazom suradnje, nakon 38 emisija koje je s kolegicom Luketić napravio u nepune tri godine.


– Spornima su se ispostavile zadnje tri emisije. One su rađene u jako teškim okolnostima. Naime, vjerujem da novoj garnituri vlasti radio nije bio u prvom planu. Njihov prioritet je bila televizija. Sad je došao na red i radio. Urednica Trećeg Rajka Rusan je smijenjena, a njezino mjesto je imenovana Nevenka Dujmović, što je bio početak. Bit će žalosno ako se Treći program radikalno transformira, kaže Hromadžić.


Pojasnio je, također, da su u na Hrvatskom radiju zamjerili što je uživo na radiju govorio o cenzuri. Optužen je da “privatizira eter”.


   – Kao razlozi otkaza  suradnji navedeni su financijski razlozi; mjere štednje. Znao sam da će do toga doći, ali sam odlučio ne dati im zadovoljstvo da sam odem. Nisam bio naivan i nisam vjerovao da mogu preživjeti na radiju. Otkaz je na koncu stigao mailom, na Dan slobode medija, što je groteska za sebe. Mogli su pričekati jedan dan pa bi ljepše izgledalo, a ovako su dali šlagvort svemu što se jučer, u utorak, događalo pred Ministarstvom kulture i u Hrvatskom novinarskom društvu. Možda nova garnitura vladajućih na Hrvatskom radiju nije niti znala da je Dan slobode medija, što me ne bi čudilo, zaključio je Hromadžić.