Ministar u Čakovcu

Horvat o Škori: ‘Ne možemo zakonodavstvo mijenjati željom svakog tko se uključi u izborni proces’

Hina

Pozdravio ili ne pozdravio njegovu kandidaturu, želim mu puno sreće u tom procesu - Darko Horvat / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pozdravio ili ne pozdravio njegovu kandidaturu, želim mu puno sreće u tom procesu - Darko Horvat / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

»Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakog tko se uključi u bilo kakav izborni proces dobili bismo jednu šumu iz koje drveće na kraju ne bi vidjeli«, rekao je Horvat upitan za komentar Škorinog stava da predsjedniku države treba povećati ovlasti



ČAKOVEC Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kritizirao je u ponedjeljak ocjenu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da predsjedniku države treba povećati ovlasti te je ustvrdio da ministar Lovro Kuščević – o kojem je Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet – u ovom trenutku nije teret Vladi.


»Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakog tko se uključi u bilo kakav izborni proces dobili bismo jednu šumu iz koje drveće na kraju ne bi vidjeli«, rekao je Horvat upitan za komentar Škorinog stava da predsjedniku države treba povećati ovlasti.


Horvat se u Čakovcu sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem te je dogovoreno da će u tom gradu 18. srpnja biti održana sjednica Vlade.




Horvat je također rekao da svaki građanin RH koji se smatra za to sposoban, pa i kolega Škoro, ima se pravo kandidirati za predsjednika.


»Pozdravio ili ne pozdravio njegovu kandidaturu, želim mu puno sreće u tom procesu«, rekao je Horvat.


Kuščević nije teret Vladi


Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je otvorilo predmet o ministru Kuščeviću, Horvat je rekao da treba pričekati mišljenje Povjerenstva te da on osobno ne zna nikakve detalje o imovinsko-pravnim odnosima kolege Kuščevića.


»Kad dobijemo sve relavantno na stol, siguran sam da će stranka odreagirati upravo onako kako treba odreagirati«, dodao je.


Na pitanje novinara je li ministar uprave preveliki teret za Vladu, Kuščević je odgovorio: »Kada kvalificirate nekog kao teret, onda su to riječi novinara, a ne riječi politike. Mi u ovom trenutku na kolegu Kuščevića ne gledamo kao na teret stranke«.


Uljanik i 3. maj tehnološki zaostali i CSIC ne želi investirati u njihovu rehabilitaciju


Horvat je na upite o mogućem interesu najvećeg kineskog brodograditelja – China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) – za Uljanik i 3. maj, odgovorio da je zamolio hrvatskog veleposlanika u Kini da, čekajući konačnu odluku kineskog brodograditelja, obavi sastanak tehničke prirode s upravom kineske kompanije, čiji su predstavnici do sada bili u posjetu tri puta.


»Veleposlanik je obavio taj razgovor, identificirao njihove želje i namjere i možda malo preduhitrio njihov komad papira, koji očekujemo u sljedećih nekoliko dana i unutar kojeg će vrlo jasno biti izrečeno da su u ovom trenutku i Pula i Rijeka tehnološki toliko zaostali da kineski partneri ne žele investirati u njihovu rehabilitaciju. Također će potvrditi da su zainteresirani za sedam od 14 laboratorija unutar Brodarskog instituta i da već u ovom trenutku imaju određene namjere u sljedeće projekte ući sa stručnjacima tog instituta«, rekao je Horvat.


Predstavnici kineskog CSIC-a su počekom i krajem svibnja bili u Hrvatskoj te je izaslanstvo u kojem su bili i čelnici kompanije počekom svibnja posjetilo Uljanik i 3. maj te Brodarski institut, a tehničko je izaslanstvo krajem svibnja bilo u posjetu riječkom brodogradilištu i Brodarskom institutu.


Horvat je na upit što očekuje 3. maj i može li se na ovotjednoj sjednici Vlade očekivati neka odluka vezana uz riječko brodogradilište tek kratko odgovorio da će se, kada se među resorima iskomunicira što i kako dalje, to predstaviti javnosti.


Naime, idući tjedna, 4. srpnja održat će se novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju. To je ročište do sada nekoliko puta odgađanja, a zadnji put je odgođeno početkom lipnja, jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.