Mirenje

Hoće li biti izbjegnut štrajk? Sindikati bi pristali na povećanje plaće u dvije faze – po tri posto

Hina

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu u potpunosti ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje



Mirenje Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća nastavljeno je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a uoči početka mirenja predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je da od Vlade očekuju pristojnu ponudu, koja neće biti manja od minimalnih zahtjeva sindikata.


Odgovarajući na pitanje bi li sindikati pristali na isplatu povećane osnovice u dvije etape, Toplonjak je odgovorio potvrdno – svjesni su da Vlada od 1. siječnja ne može ponuditi više pa bi pristali na isplatu povećanja osnovice za tri posto od 1. siječnja i minimalno još tri posto od 1. srpnja. Čut ćemo što će reći Vlada, dodao je.Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu u potpunosti ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje.


Na postupak mirenja došao je i ministar financija Zdravko Marić, što su sindikati prošloga puta zatražili.




Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predstavnici sindikata javih službi postupak mirenja su počeli u četvrtak, a nakon dvosatnog sastanka izjavili su samo da se proces nastavlja u ponedjeljak.


Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.


Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga, i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.