Saborski zastupnik

Hasanbegović: Zagrebački HNK je stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma

Hina

Zlatko Hasanbegović, Foto: REUTERS

Zlatko Hasanbegović, Foto: REUTERS

Kada budemo ocjenjivali kandidature ravnatelja bilo koje kulturne ustanove, vodit ćemo se rezultatima i programom i na temelju toga donositi odluke«, istaknula je ministrica kulture Obuljen Koržinek



Saborski zastupnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović poručio je u petak na saborskom ‘aktualcu’ kako je djelovanje ravnatelja Drame HNK »duh koje aktualna Vlada ne vraća u bocu, nego takvim duhovima i dalje povjerava vođenje ključnih kulturnih ustanova od nacionalnog značaja«.


»Dva dana uoči zasjedanja Gradske skupštine, na kojoj je i glasovima HDZ-a prihvaćena odluka o promjeni imena Trga maršala Tita, ispred središnjice HDZ-a bio prosvjedni skup više nevladinih udruga, SDP-a, Radničke fronte i njima srodnih organizacija. U šarolikom društvu u sjeni srpa i čekića, zastava jugoslavenske SRH, stiliziranih zastava Sovjetskog saveza okupljenima se obratio i Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu lamentirajući o poplavi fašizma.


U isto vrijeme ministrica i Vlada u polutajnosti su odlučili da se Dubravka Vrgoč, neovisno o brojnim nepravilnostima utvrđenim upravnim nadzorom, ponovno imenuje na dužnost intendanta«, poručio je Hasanbegović ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u ‘aktualnom prijepodnevu’ u Saboru.




Aktivist Buljan je, kazao je, odabir gospođe Vrgoč, a oboje su postavljeni kao izvršitelji kulturne politike tadašnje ministrice iz HNS-a Andreje Zatar Violić.


»Hoće li nakon natječaja za novog ravnatelja Drame HNK, dva člana Kazališnog vijeća koja predstavljaju ministricu iz HDZ-a i Ministarstvo kulture dati suglasnost za ponovni izbor gospodina Ivice Buljana za ravnatelja Drame koji je, i ranije nadahnut kolegom Oliverom Frljićem i poduprt javnim novcem, HNK pretvorio u stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma?«, pitao je Hasanbegović minstricu kulture u svom zastupničkom pitanju.


Obuljen Koržinek mu je odgovorila da je Vlada nakon regularnog natječaju, na kojem su stigle dvije prijave od kojih je samo jedna odgovarala uvjetima, na prijedlog ministrice kulture i uz suglasnost zagrebačkog gradonačelnika predložila Vrgoč intendanticom u novom mandatu i to na temelju rezultata.


U vezi sa spomenutim prosvjedom rekla je kako joj je neshvatljivo da netko 2017. može prosvjedovati koristeći boljševičke simbole.


»Ne mislim da je uloga ministrice kulture da promatra tko je bio na tom prosvjedu, bilo koje orijentacije u demokratskoj državi u kojoj svatko ima pravo na svoje političke stavove, a u umjetnosti posebno na slobodu izražavanja. I kada budemo ocjenjivali kandidature ravnatelja bilo koje kulturne ustanove, vodit ćemo se rezultatima i programom i na temelju toga donositi odluke«, istaknula je ministrica kulture Obuljen Koržinek.


Saborski zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom i zatražio je pismeni odgovor zbog njegove dokumentarističke vrijednosti.


»Niste mi odgovorili pa ću zatražiti i pismeni odgovor zbog njegove dokumentarističke vrijednosti. Rezultati o kojima govorit su najobičniji promidžbeni falsifikati koji se egzaktno mogu utvrditi.


Nisam zadovoljan, ali mogu biti Vaši partneri iz onoga što se naziva HNS d.d. koji osim lukrativnih područja iz područja njihovih tradicionalnih interesa -energetika, šume, voda – uspjeli su obnoviti i privremeno prekinuti utjecaj u Minsitarstvu kulture iz vremena Zlatar Violić protiv koje je USKOK podigao optužnicu«, poručio je Hasanbegović.