Grad Zagreb

Hasanbegović: ‘Ako oporba sakupi 21 potpis za raspuštanje skupštine, dat ćemo pet potpisa’

Hina

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

Rekao je kako je to sada prigoda da se jasno vidi »tko je tko u Gradskoj skupštini« i da se pokaže tko je istinski oporbeni zastupnik i tko je spreman na nove izbore, a tko »puca iz prazne puške» i zapravo želi prikriveno trgovati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem



ZAGREB Zastupnik Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zlatko Hasanbegović rekao je u srijedu neka 21 gradski zastupnik pismeno dokaže da želi raspuštanje Skupštine pa će im tada njegova stranka dati pet potpisa svojih gradskih zastupnika.


»Neka 21 gradski zastupnik pismeno dokaže da želi raspuštanje Gradske skupštine Grada Zagreba i dapače s velikim zadovoljstvom ćemo to prihvatiti«, poručio je Hasanbegović u izjavi za Hinu.


Rekao je kako je to sada prigoda da se jasno vidi »tko je tko u Gradskoj skupštini« i da se pokaže tko je istinski oporbeni zastupnik i tko je spreman na nove izbore, a tko »puca iz prazne puške» i zapravo želi prikriveno trgovati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.




Dodao je kako su potpuno jasne procedure kako dolazi do novih izbora – nakon neusvajanja proračuna Grada Zagreba, prvi i drugi put, raspušta se Gradska skupština.


Na pitanje znači li to da su Neovisni za Hrvatsku sada definitivno u oporbi, Hasanbegović je odgovorio kako je to pogrešno jer u Gradskoj skupštini ne postoji nikakva koalicija, nego tehnička, radna većina koju čine klubovi zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića te HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.


Hasanbegović je rekao da se izravno obratio predsjedniku zagrebačkoga SDP-a Gordanu Marasu na njegove jučerašnje pozive da se ide na izbore ako nema nove većine. »Maras se sada postavlja kao moralni autoritet i vođa takozvane oporbe, a trećina Kluba SDP-a je već prebjegla Milanu Bandiću, a ostala polovina je na putu«, ustvrdio je.


»Dakle, i tu sada se zapravo želi istjerati na čistac oporbene zastupnike jer tamo je jasna tendencija da se prikriveno trguje s Milanom Bandićem. I ovo je sada dobra situacija da se pokaže tko je istinski oporbeni zastupnik i tko je spreman na nove izbore, a tko ‘puca iz prazne puške’ i zapravo želi prikriveno trgovati s Milanom Bandićem«, poručio je Hasanbegović.


Predsjednik zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras rekao je da SDP podupire raspuštanje zagrebačke Gradske skupštine, ali i istaknuo da tu inicijativu nije pokrenuo Zlatko Hasenbegović (Neovisni za Hrvatsku), nego oporba.


»Poruka SDP-a je jasna, da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i vladajuća većina u ponedjeljak pokažu imaju li većinu u Gradskoj skupštini, a ako je nemaju, neka se raspišu izbori«, rekao je Maras.


Ako nema većine, dodao je, raspuštanje Gradske skupštine je tehničko pitanje.


»Ako je Zlatko Hasanbegović izašao iz vladajuće većine, to je dobro jer je shvatio da politička trgovina koju provodi Bandić nije dobra«, ocijenio je Maras.


Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš na twitteru je poručila da je GLAS za nove izbore za zagrebačku Gradsku skupštinu spreman te da čeka izjašnjavanje ostalih oporbenih klubova.


»Vođa ZG-opozicije s tri dana oporbenog staža, gospodin Hasanbegović, ponudio je svojih pet potpisa za raspuštanje Gradske skupštine ukoliko oporba skupi još potrebnih 21. GLAS je za nove izbore za Skupštinu spreman. Čekamo izjašnjavanje ostalih oporbenih klubova«, poručila je Mrak-Taritaš.


A gradski zastupnik HSLS-a Darko Klasić poručio je da se gradska većina pokazuje na izglasavanju proračuna, a ovo sve drugo je politički PR ili unutarnje političke svađe. »Inicijativa Zlatka Hasanbegovića za prikupljanje potpisa za raspuštanje Gradske skupštine je u najmanju ruku licemjerna jer do jučer je s gradonačelnikom Milanom Bandićem sudjelovao u kadroviranju i Gradske uprave i upravnih vijeća ustanova u vlasništvu Grada Zagreba«, istaknuo je Klasić.


Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručio je da se novih izbora ne boje i da će kao i prošle godine glasovati protiv proračuna i »Bandićevog modela upravljanja gradom«.


»Hasanbegović je za početak blefer koji godinu i pol omogućuje Bandićeve muljaže, a sad bi navodno vodio oporbu protiv gradonačelnika dok je Ana Lederer i dalje Bandićeva pročelnica za kulturu«, rekao je Tomašević.


Istaknuo je da će se vidjeti tko je oporba gradonačelniku ako ne prođe proračun.


»Ne znam kako je uopće statutarno moguće raspustiti Gradsku skupštinu, no ono što znam je da će do raspuštanja i novih izbora doći ukoliko za mjesec dana Bandiću ne prođe novi proračun, da ćemo tada vidjeti tko je oporba gradonačelniku«, dodao je Tomašević.