Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Prosvjedna akcija

foto Handmaid's tale u Zagrebu: Stop fundamentalističkom nasilju nad ženama

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2017. u 14:43 2017-12-15T14:43:23+01:00

Napominjući kako su obučene kao sluškinje iz knjige, serije i filma »Sluškinjina priča«, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle rekla je kako su žene stavljene u funkciju »reproduktivnog stroja, hodajuće maternice i poziciju sluškinja«

Noseći parole »Radnice, a ne sluškinje«, »Stop fundamentalizmu«, »Ženama je dosta«, »Plenkoviću, obećao si«, »To vodi državu?« dvadesetak prosvjednica obučenih u sluškinje prosvjedovalo je u petak pred Hrvatskim saborom tražeći hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Prosvjednu akciju pod nazivom »STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama«, koja se održala i na Narodnom trgu u Splitu, organizirala je Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split.

Napominjući kako su obučene kao sluškinje iz knjige, serije i filma »Sluškinjina priča«, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle rekla je kako su žene stavljene u funkciju »reproduktivnog stroja, hodajuće maternice i poziciju sluškinja«. Istaknula je i da su ispred Sabora kako bi poručile da ne žele biti u toj ulozi.

»Mi smo ovdje zato što je Vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, u nekoliko navrata tijekom godine javno obećala da će se ratificirati Istanbulska konvencija protiv nasilja nad ženama«, poručila je.

Smatra i da su njihova obećanja jalova, kao što su u knjizi kanadske spisateljice Margaret Atwood, jalove i žene koje se stoga siluje i dodjeljuje njihovim gazdama. Toelle drži i da će ta »jalova obećanja« dovesti do većeg broja femicida i do veće frekvencije nasilja nad ženama. Zato zahtijevaju da se obećanje održi, jer je danas zadnji dan rada Hrvatskog sabora prije stanke.

z1512j05
Handmaid's tale u Zagrebu: Stop fundamentalističkom nasilju nad ženama

Apelirala je na zastupnike da, ako Vlada ne preda Saboru zahtjev za ratifikacijom Istanbulske konvencije, ratifikaciju konvencije protiv nasilja nad ženama može predložiti i sam Sabor. »Mi smo vas birali na ta mjesta na kojima danas sjedite i na tim ste funkcijama zahvaljujući izborima. Mi smo vam dali svoje glasove i očekujemo da ne iznevjerite bazu koja vas je izabrala.

Zahtijevamo hitnu ratifikaciju Instanbulske konvencije«, poručila je Toelle. Istaknula je kako je ona moćan alat protiv nasilja nad ženama i smanjenje femicida, lažima nazvavši »priče Željke Markić i ultradesničarskih, konzervativnih, fundamentalističkih crkvenih organizacija«.

I Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske pozvala je vladu da preuzme vođenje državom, a ne da je prepusti biskupima i ultraklerikalnim i ultradesničarskim skupinama. Poručila je kako oni ne mogu odlučivati o ženama i njihovim sudbinama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.