Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
24. siječnja 2020.
Sjećanje na poginule

foto HRVATSKA KOMEMORIRA SREBRENIČKI GENOCID Halilović: "RS je RSK koja je preselila u Bosnu"

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2018. u 22:45 2018-07-06T22:45:33+02:00

"Svi Halilovići su u Potočarima, imena im na mramornoj ploči. Samo moje ime nedostaje", kazao je Hariz Halilović večeras u Zagrebu govorio, među ostalim, i o "osjećaju krivnje preživjelih"

Republika Srpska je Republika Srpska Krajina koja je preselila u Bosnu, i sada tamo postoji. Rat u Hrvatskoj, rat u BiH i genocid u Srebrenici ista su priča, u kojoj je sudjelovala ista ideologija i ista vojska. Pa i Ratko Mladić je u Srebrenicu došao iz Knina. Za tu politiku i za te zločine treba snositi i odgovornost. Kazao je to bosansko-australski socijalni antropolog i pisac Hariz Halilović večeras u Zagrebu, gdje je održan razgovor "Kako se sjećati Srebrenice - genocid kao mjesto kulturnog pamćenja".

Razgovor je održan u sklopu komemorativnoga hrvatskog obilježavanja 23. obljetnice genocida u Srebrenici i likvidacije više od osam tisuća muškaraca iz srebreničkog kraja, koji su od 11. do 17. srpnja 1995. počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Danas je tim povodom u Saboru održana komemoracija, a iz Vukovara je put Srebrenice krenuo ultramaraton trkača, koji bi u srijedu, 11. srpnja trebali stići u Memorijalni centar u Potočare kod Srebrenice, na redoviti godišnji pogreb identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

z0607d11

Hariz Halilović Srebreničanin je koji je neposredno pred rat, stjecajem okolnosti, iz svog grada otputovao djevojci u Prijedor. Ondje su ga uhapsile srpske vlasti i neko je vrijeme zatočen u logoru u Trnopolju, iz kojega je, preko Zagreba, otputovao u Australiju, gdje živi i danas, te piše i predaje na sveučilištu u Melbourneu.

U srebreničkom genocidu ubijeni su svi muški članovi njegove obitelji. "Svi Halilovići su u Potočarima, imena im na mramornoj ploči. Samo moje ime nedostaje", kazao je večeras u Zagrebu govorio, među ostalim, i o "osjećaju krivnje preživjelih".

U večerašnjem razgovoru, uz Halilovića, sudjelovao je i Srebreničanin Hasan Nuhanović, kojemu su ubijeni otac, majka, brat i ujak, jer su ih vojnici nizozemskog bataljuna UNPROFOR-a odbili zaštititi.

z0607d12

Hasan je preživio jer je bio prevoditelj UN-a. Poslije rata, uspješno je tužio Nizozemsku za smrt svojih najbližih. O toj tužbi i dokazivanju sudjelovanja međunarodne zajednice u genocidu napisao je knjigu "Pod zastavom UN-a: međunarodna zajednica i srebrenički genocid".

Prije dvije godine objavio je i "Zbjeg", potresno osobno svjedočanstvo o ratnoj sudbini njegove obitelji do 1995, kojim dokazuje da Bošnjaci u istočnoj Bosni nisu bili "zaraćena strana", nego bespomoćne i nenaoružane žrtve vojnih aviona, topova i dobro naoružane srpske vojske.

U razgovoru je sudjelovala i i zagrebačka spisateljica i književna kritičarka Ajka Tiro Srebreniković iz Kulturnog društva Bošnjaka u Hrvatskoj "Preporod" te etnolog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Pletenac, koji je kazao kako je "u Srebrenici implodirala povijest ovih prostora, na kojima je nasiljem uništena iznimna bliskost susjedske zajednice".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.