Juričanov film

HRT objasnio zašto je zakasnio u utrci za “Gazdom”

Siniša Pavić

U odgovoru pristiglom s HRT ističe se kako je procedura dosljedno provedena i ispoštovana. Ili, pojednostavljeno rečeno, bio bi HRT brži da nije procedure



ZAGREB Čim su u ponedjeljak ujutro krenula uhićenja vezana za Agrokor, među onima koji su žarko željeli imati i prikazati film “Gazda” Darija Juričana, bila je i HRT, no RTL je bio brži. Javni servis zakasnio je šest mjesci, koliko je prošlo od trenutka kad im je Juričan ponudio film smatrajući kako je logično da film od nesumnjivog javnog interesa prikaže javni servis. Stoga je logično bilo pitati HRT što se to promjenilo, pa da televizija koja je tako ustrajno odbijala “Gazdu”, na naglo “Gazdu” toliko želi.


U odgovoru pristiglom s HRT ističe se kako je procedura dosljedno provedena i ispoštovana. Ili, pojednostavljeno rečeno, bio bi HRT brži da nije procedure.


– Obavješćujemo vas da je HRT, kao javni medijski servis, djela neovisnih proizvođača otkupljuje sukladno članku 11. Zakona o HRT-u koji nalaže da je javni medijski servis dužan najmanje 15 posto svojega godišnjeg programskog proračuna osigurati za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega 50 posto tih sredstava mora biti namijenjen za djela proizvedena izvorno na hrvatskome jeziku. U svrhu provedbe toga članka Zakona o HRT-u, HRT raspisuje javni poziv proizvođačima neovisnih djela, koja nakon što pristignu prolaze propisani postupak u okviru kojega se pregedavaju, ocjenjuju te otkupljuju za prikazivanje, ako dobiju pozitivno mišljenje članova povjerenstva.




Ovime vas obavješćujemo da se gospodin Davor Juričan s filmom Gazda prijavio na najnoviji HRT-ov natječaj za otkup djela neovisne produkcije, sukladno članku 11. Zakona o HRT-u. HRT zaprimila je film, pregledala ga i uputila u daljnji postupak. Spomenuti je film potom dobio pozitivno mišljenje povjerenstva, nakon čega je HRT iskazala službeni interes za njegovo prikazivanje – poručuju s HRT-a.


Pri tom ističu kako nijedna nacionalna zemaljska televizijska postaja spomenuti film nije prikazala u vrijeme kad ga je autor ponudio na otkup izvan okvira javnoga poziva, baš kao i to da je pravo autora ponuditi ga nakladnicima čiji su mu uvjeti najprihvatljiviji.


Ovome se dade dodati neslužbeno saznanje da je na kolegiju u ponedjeljak sam glavni urednik Prvog programa HTV-a Bruno Kovačević dao nalog da se krene u ubrzani postupak nabave “Gazde”. Prekasno. Od ožujka, naime, traje prepiska Juričana s HRT-om. On je film nudio, a pet sindikata i pet udruga civilnog društva su zahtjevali od HRT-a da prikaže film jer joj je to, kako su pojasnili, obveza s obzirom da programska načela HRT-a nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenica, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa.


Na prvo pismo Juričana pisano 9. ožujka, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nije ni odgovorio. Nakon zahtjeva sindikata i udruga, s HRT-a stiže poruka da film nije ponuđene na otkup. Juričan opet piše Bačiću, pa dobiva odgovor kako odabir programskih sadržaja nije u mjerodavnosti glavnoga ravnatelja HRT-a, kao ni davanje preporuka o otkupu djela od neovisnih proizvođača. Pri tom ga se moli da pričeka imenovanje HRT-ovih urednika, pa da onda svoju ponudu pošalje ravnatelju programa HRT-a.


Prije dva mjeseca Juričan i šalje ponudu na javni poziv, navodno se već neko vrijeme zna da je flm odobren za kupnju, ali se i opet čekalo da se krene u ugovaranje posla baš kao da je slučaj Agrokor počeo ovaj ponedjeljak.


Zašto je ponedjeljak bio drugačji, zašto se moglo ići u kupovinu u koju se koji mjesec ranije nije ni silom htjelo, ostaje tako i dalje pitanje. Juričan radi novi film. Kojom brzinom će mu HRT, ali i ostale televizije, pristupiti nakon iskustva s “Gazdom”, ako će uopće, ostaje vidjeti. Iskustvo uči da sve ovisi o tome tko će u filmu biti ‘glavni lik’.