Tresla se brda...

HNS, naravno, neće napustiti Vladu. ‘Sve sam dogovorio s premijerom’

P. N.

Mi smo tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti upitna. Kad smo to dobili, vi ste nizom pitanja isprovocirali da se moramo danas javno izjasniti. No nismo izgubili tempo, rekao je Vrdoljak



HNS je odluku o mogućem izlasku iz vladajuće koalicije stavio u mirovanje do – 14. prosinca. Dotad bi, ustvrdio je danas Ivan Vrdoljak, trebao biti finalno izglasan Zakon o udžbenicima, čije je donošenje već nekoliko puta odgođeno.


– Jučer smo imali nekoliko koordinacija vodstva HNS-a i jasno HDZ-u prenijeli svoj stav. A on je da, ako ikako obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti više dio vladajuće većine. Poslijepodne sam dobio osobne garancije premijera da će Zakon biti izglasan 14. prosinca, izjavio je Vrdoljak, dodajući da je najava izlaska iz koalicije bila ozbiljna.


– Mi smo tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne smije biti upitna. Kad smo to dobili, vi ste nizom pitanja isprovocirali da se moramo danas javno izjasniti. No nismo izgubili tempo i mislim da će sve biti u redu, zaključio je Vrdoljak, koji je upitan i je li zakon dosad prolongiran zbog pritiska nakladničkih lobija.




Rekao je da je riječ o tržištu od čak pola milijarde kuna, koje je za nekoga potencijalno vrlo važno. 


Ministrica Blaženka Divjak rekla je da je uspješnu akademsku karijeru napustila zato jer je vjerovala “da je moguće pokrenuti reformske procese i omogućiti našoj djeci da imaju jednake šanse kao vršnjaci u EU.”.


– Prvenstveni je cilj uvesti kurikularnu reformu u sve škole iduće školske godine. Moramo učiti iz ove eksperimentalne faze, ali i osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće nastavnika, donijeti kurikularne dokumente i imati novi Zakon o udžbenicima. On nam omogućava promjenu paradigme – da nemamo više udžbenike od nekoliko kila i bubanje činjenica. Potrebno je više digitalnih udžbenika, ali i reguliranje cijena. Prijedlog zakona uređuje maksimalnu cijenu koja bi bila 10 posto niža od postojeće i regulira težinu – nema smisla da, dok su svi podaci dostupni u jednom malom uređaju koji stane u dlan, naša djeca nose torbe od 5-6 kilograma, rekla je Divjak. 


– Da bi u siječnju raspisali natječaj za nove udžbenike, mi moramo taj zakon donijeti najkasnije početkom ovog mjeseca, u maksimalno dva tjedna. Nemam mandat biti na poziciji ministrice samo zato da mi vrijeme prođe. Moj mandat je isključivo da provedemo reformske procese, dodala je.