Tko je kriv?

HDZ-ovci tvrde da nisu “minirali” Loru Vidović: ‘Nije poštovala proceduru, a ja taj dan nisam bio u uredu’

Dražen Ciglenečki

FOto Marko Lukunić PIXSELL / Reuters / Davor Kovačević

FOto Marko Lukunić PIXSELL / Reuters / Davor Kovačević

S Lorom Vidović osobno nisam o ovome nikad razgovarao. Ako se zaista htjela kandidirati za ombudsmana, prvo je morala poslati službeni zahtjev Vladi za sastanak i sve im onda objasniti, rekao nam je Tomislav Sokol



ZAGREB – U HDZ-u nemaju stav o kandidaturi pučke pravobraniteljice Lore Vidović za Europskog ombudsmana. To što joj se njihovi zastupnici u Europskom parlamentu nisu potpisali nije posljedica negativnog odnosa HDZ-a prema radu Lore Vidović. O tome čak nisu niti stigli razmišljati, jer su čekali da ona strogo službeno zatraži da je Vlada i HDZ podrže, što ona, smatraju, nije napravila. Ovakav su zaključak u petak željeli javnosti nametnuti premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, a u isto nas je jučer uvjeravao i Tomislav Sokol, HDZ-ovac u Europskom parlamentu.


Premijer je, podsjetimo, na svojoj press konferenciji tvrdio da pojma nije imao da se Lora Vidović uopće namjerava natjecati da spomenutu dužnost u Bruxellesu. No, ona je zatim putem Twittera otkrila da je o želji da se kandidira za Europskog ombudsmana telefonski na vrijeme, početkom rujna, izvijestila Božinovića i pritom ga zamolila da to prenese Plenkoviću. No, Božinović to nije učinio jer mu, kako je u petak rekao za naš list, Lora Vidović kasnije nije poslala službenu obavijest, pa je vjerovao da je ona odustala od kandidature. Sokol, pak, priznaje da ga je Lora Vidović 13. rujna mailom obavijestila da se planira kandidirati za Europskog ombudsmana. »Vašu kandidaturu ću svakako razmotriti«, odgovorio joj je Sokol mailom. No, procijenio je da to ipak nije dovoljno.


– Čuo sam, istina, od kolega da je ona jedan dan bila u parlamentu, kucala na vrata i tražila potpise zastupnika, ali ja tada nisam bio u svom uredu. To je bilo nenajavljeno, nisam prethodno dobio poziv Lore Vidović za sastanak. S njom osobno nisam o ovome nikad razgovarao. Nije ozbiljno da je ona tako radila na svojoj kandidaturi. Ako se zaista htjela kandidirati za ombudsmana, prvo je morala poslati službeni zahtjev Vladi za sastanak i sve im onda objasniti, rekao nam je jučer Sokol.




Po ovome ispada da on nije mogao razmotriti mogućnost da svojim potpisom podrži kandidaturu Lore Vidović zato što nije dobio nikakve upute iz Zagreba, iz Vlade i HDZ-a, kako da postupi, budući da se ona nije službeno obratila Plenkoviću. Sokol to, međutim, negira.


– Nije riječ o tome da nisam imao naputke nego cijela ta stvar jednostavno nije bila odrađena na ozbiljan način. Meni je ona samo poslala jedan mail i to je bilo to. Uvijek je potrebno poštovati određenu proceduru, sve skupa mora biti ozbiljno, ustrajava Sokol.


Lora Vidović si je, dakle, premda obnaša prilično važnu dužnost, sama kriva što nije još naučila da reda mora biti, da telefonski razgovori i mailovi ne predstavljaju službenu komunikaciju.


– Nas četvero zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu jesmo neformalno pričali o njezinoj kandidaturu, ali, ponavljam, tome nije prethodila uobičajena, ozbiljna procedura sa strane Lore Vidović, kazao nam je Sokol, koji nije htio odgovoriti na hipotetsko pitanje bi li dao podršku Lori Vidović da se ona kojim slučajem kandidirala po pravilima službe.