Burno u Saboru

HDZ-ov zastupnik napao Mostovu PR agenciju: ‘Ovo je dosad neviđena korupcijsko-medijska afera’

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ako PR agencija koja radi za Most nudi da ministri koji rade za Most iskoriste svoj monopol kao ministri i ako je sastanak s ministrom usluga koja ima cijenu, onda je sasvim jasno da ovdje ne može biti riječi o ničemu nego o korupcijskoj aferi, rekao je Škorić



Saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić na početku saborskog zasjedanja danas je zatražio stanku zbog, kako je rekao, umješanosti izvršne vlasti u rad PR-agencija aludirajući na napise, po kojima je agencija Grizli za svoje klijente ugovarala sastanke s nekim ministrima iz Mosta.


Temu o kojoj je govorio nazvao je “neviđenom političko-korupcijskoj hobotnicom u području medija”.


– Kako je moguće da jedna agencija nudi sastanke s političarima? Ne znam je li ovakav slučaj zabiježen u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji. Ako PR agencija koja radi za Most nudi da ministri koji rade za Most iskoriste svoj monopol kao ministri i ako je sastanak s ministrom usluga koja ima cijenu, onda je sasvim jasno da ovdje ne može biti riječi o ničemu nego o korupcijskoj aferi, rekao je Škorić i postavio pitanje nalazi li se u aferi i HRT, jer mu nije jasno kako je Grizli mogao staviti na papir organiziranje emisija na HRT-u.



HRT imenovao istražno povjerenstvo o slučaju Grizli




Hrvatska radiotelevizija (HRT) imenovala je tročlano povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti i odgovornosti povezane sa slučajem agencije Grizli komunikacije. Odluka o tome donesena je nakon što je u medijima objavljen ugovor agencije Grizli komunikacije u kojemu se, među ostalim, spominje emisija Otvoreno Hrvatske televizije (HRT – HTV) te se navode teme i konkretni gosti koji bi temeljem toga ugovora u emisiji trebali govoriti.


Hrvatska radiotelevizija ističe da teme spomenute u ugovoru agencije Grizli komunikacije nikad nisu bile zastupljene u emisiji Otvoreno. Također, novinari i urednici Hrvatske radiotelevizije znaju da se pri odabiru tema i gostiju uvijek trebaju voditi isključivo javnim interesom uz poštivanje najviših profesionalnih i etičkih standarda.


Kako bi se otklonila svaka sumnja da se na takav način možda nije postupalo u pripremi i realizaciji emisije Otvoreno od svih su urednika zatražena pismena očitovanja. Članovi danas imenovanoga povjerenstva utvrdit će i sve ostale okolnosti te analizirati teme i zastupljenost predstavnika svih političkih stranaka u emisiji Otvoreno u razdoblju od 28. siječnja do 2. lipnja 2016. godine.


Time će se utvrditi je li na bilo koji način narušena ravnoteža pri odabiru gostiju u emisiji Otvoreno u razdoblju od uspostavljanja sadašnje Vlade Republike Hrvatske do danas, a u cilju potpunoga informiranja korisnika Hrvatske radiotelevizije i svih građana nalaz povjerenstva bit će javno objavljen.  



– Kako jedna PR tvrtka može organizirati emisije, ako je HRT javni servis kojeg plaćaju svi građani? Pitam i ima li misteriozno gostovanje gradonačelnika malog hrvatskog gradića na HRT-u veze s korupcijom? Ove navode mora provjeriti DORH, kao i to jesu li Grizli i Thomas Bauer radili za SDP i jesu li imali slične ugovore u tom vremenu, zaključio je Škorić.


Za povredu poslovnika javila se Ines Strenja Linić (Most), no na kraju nije upozorila na povredu.


– Nadam se da ćete biti adekvatno financijski nagrađeni za laži koje ste sad izgovorili, poručila je Škoriću


Ministar pravosuđa Ante Šprlje (Most) odbacio je u petak medijske napise da je preko tvrtke Grizli komunikacije dogovarao sastanke s austrijskim klijentima vezano uz spor austrijskog Braunsberger Holdinga za PR usluge s tvrtkom Focus Invest oko trgovačkog centra West Gate, sve kako bi DORH podigao kaznene prijave protiv svih odgovornih strana. 


»Jasno i glasno: nikakve kontakte s bilo kakvim klijentima Grizli komunikacije nisam imao, niti znam tko su ti klijenti, niti me tko zvao u emisije tipa ‘Otvoreno’ glede tih temi koje se navode u medijima, niti imam pojma da je Grizli uopće sklapao nekakve ugovore. Nemam pojma ni o čemu se radi ni koja bi bila svrha eventualnog sastanka ili razgovora sa mnom jer o kaznenim prijavama ne odlučujem ja. Prva vijest o tom ugovoru su mi mediji«, navodi Šprlje u objavi na svom facebook profilu.


Očekuje da će se o tom slučaju očitovati svi mjerodavni te naglašava da se preko njegovih leđa »nitko neće igrati – ni politika, ni obavještajci ni netko treći«. »Ako netko ima informacije o bilo kakvoj aferi ili kriminalu, adrese su mu za rješavanje toga državno odvjetništvo ili MUP«, zaključuje Šprlje.

Mediji su u četvrtak objavili da su u posjedu ugovora između Grizli komunikacija s austrijskim Braunsberger Holdingom za PR usluge vezano za njihov spor s austrijskom tvrkom Focus Invest oko trgovačkog centra West Gate kod Zagreba. Ističu kako je u ugovoru navedeno da će Grizli otvoriti tu temu preko nekih portala, ponuditi je Večernjem ili Jutarnjem listu, te otvoriti temu i u TV emisiji poput Otvorenog. Navode i da u ugovoru stoji da bi u takvoj emisiji sudjelovali neki Mostovi članovi Vlade i državni dužnosnici, te da Grizli može povezati Braunsberger s ključnim predstavnicima Vlade iz Mostove kvote.


Thomas Bauer, suvlasnik PR agencije Grizli komunikacija čije usluge koristi Most, optužio je u četvrtak prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za pokušaj diskreditacije te agencije i pritisak na Mostovce.


»U ovaj skandal upleten je sam vrh te stranke (HDZ), na čelu s Tomislavom Karamarkom koji time osobno pokušava napraviti pritisak na Most. I to sada kada polako postaje jasno da neće uspjeti raskoliti Most. Kada kažem osobno, mislim da gospodin Karamarko osobno naziva ljude i na njih vrši pritisak te pokušava doznati informacije«, navodi Bauer.


Navodi i da je 25. svibnja ispred jednog novozagrebačkog restorana provaljeno u automobil predstavnika njihova klijenta u Hrvatskoj, što je i prijavljeno policiji, a iz automobila su ukradeni ugovori između agencije Grizli i njihova novog austrijskog klijenta. Ističe da je za postojanje te poslovne veze znalo samo nekoliko ljudi i da je njihov poslovi partner »morao biti sustavno prisluškivan i praćen«.