'Pokazat ću partizančekima'

HDZ-ov načelnik novcem EU na Trgu Franje Tuđmana gradi fontanu u obliku slova ‘U’

Portal Novilist.hr

Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

Da je netko doista i želio da ta fontana izgleda poput ustaškog simbola, pokazuje i detalj da su jedine klupe za sjedenje oko cijele fontane postavljene na samom vrhu, i to tako da čine karakteristično ušato 'U'



KONJŠČINA HDZ-ov načelnik zagorske općine Konjščina na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu mjesta novcem EU gradi veliku fontanu u obliku slova ‘U’. Radovi su počeli još prošle godine, a svečano otvorenje novouređenog trga trebalo bi biti 8. kolovoza, na Dan Općina, piše Nacional.


Nacional načelnika Konjščine, HDZ-ovca Mirka Krznara opisuje kao kontroverznog. Pišu da je Krznar, navodno, u razgovorima sa svojim sumještanima i priznao da namjerno želi fontanu u obliku slova ‘U’. Osim toga, fontana će biti ukrašena svijetlima te bi po noći trebala biti posebno upečatljiva.


Da je netko doista i želio da ta fontana izgleda poput ustaškog simbola, pokazuje i detalj da su jedine klupe za sjedenje oko cijele fontane postavljene na samom vrhu, i to tako da čine karakteristično ušato ‘U’.




Nacionalov sugovornik iz Konjščine rekao je da je načelnik Krznar u nekoliko navrata rekao da će napraviti pravi hrvatski trg: “Krznar je naglasio da će tim komunjarama i partizančekima napraviti pravi hrvatski trg koji će se noću vidjeti i iz aviona. No osim što je sporan i izgled same fontane, sporno je i što sam taj nakaradni objekt utječe na živote građana Konjščine”.


Naime, zbog same fontane građanima obližnje zgrade oduzeta su parkirna mjesta, a onemogućen je i nesmetan ulaz u stambenu zgradu u kojoj žive, obližnju trgovinu, banku i poštu. Osim toga, otežan je i pristup vatrogasnim vozilima, što je već i dokazano u praksi jer prošloga tjedna vatrogasci nisu mogli doći do hidranta prilikom jedne intervencije u toj stambenoj zgradi.


Svoje nezadovoljstvo su stanovnici zgrade u Konjščini podijelili i s fotografom Nacionala, koji je upravo s njihove zgrade snimio kako trenutno izgleda velebni projekt načelnika Mirka Krznara.


Zanimljivo je i da je nakon prijave ogorčenih građana Konjščine otkriveno da je građevinska dozvola zatražena tek krajem ožujka te je izdana 3. travnja, iako su radovi na trgu započeli krajem prošle godine, piše Nacional.


– Ne bi se štel mešat, najprije je poručio Mirko Krznar za 24 sata pa ipak na inzistiranje da pojasni zašto uređuje Trg dr. Franje Tuđmana u obliku slova ‘U’, objasnio da to nema veze s ustaškim simbolima, već s crkvenom arhitekturom.


– To nije nikakav oblik slova ‘U’ niti ima ikakve veze s ustaškim simbolima. To je apsida, polukružni oblik, kao što je u svim crkvama i koji potječe iz crkvene arhitekture. I to je ideja projektanta, a ne moja. M


ene to niti ne podsjeća na slovo ‘U’, ja sam se složio s idejom projektanta i ne vidim uopće u čemu je problem. Ne razumijem, ali to je tako, uvijek se nađe troje, četvero nezadovoljnih kojima baš sve smeta i koje boli uspjeh, rekao je Krznar za 24 sata, ističući kako će cjelokupno uređenje trga koštati 1,5 milijuna kuna.


Dio financira država, dio županija, a dio EU fondovi.


– Radovi su počeli još prošle godine i nitko se dosad nije bunio. Još prije pola godine sam dobio dojavu da će krenuti napadi na mene, sve je to instruirano. Otvaramo nova radna mjesta, treba dizati plaće pa to pojedinima smeta. Ponavljam, ovo nema apsolutno nikakve veze s ustaškim simbolima, naglasio je načelnik za 24 sata.