EPP

HDZ još nema stajalište o izbacivanju Orbanovog Fidesza iz europskih Pučana

Zlatko Crnčec

Foto Reuters

Foto Reuters

Ako je suditi po ishodu glasovanja u Europskom parlamentu u rujnu prošle godine, HDZ će se teško odlučiti dići ruku protiv Orbana



ZAGREB HDZ još uvijek nema stajalište kako će se postaviti prema inicijativi 12 članica Europske pučke stranke (EPP) iz devet zemalja koje su zatražile suspenziju ili izbacivanje mađarske stranke Fidesz Viktora Orbana iz ove grupacije koja okuplja europske narodnjačke i demokršćanske stranke.


Kako se može neslužbeno doznati iz vladajuće stranke, u njoj se smatra da je još ima dovoljno vremena do 20. ožujka kada će se na Političkoj skupštini EPP-a odlučivati hoće li se Fidesz isključiti, biti samo suspendiran ili će izbjeći bilo kakve sankcije.


Ako je suditi po ishodu glasovanja u Europskom parlamentu u rujnu prošle godine – o Rezoluciji koja poziva na aktiviranje kaznenog članka 7. Europskog ugovora protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava i gušenja sloboda koje se događaju pod Orbanovom vlašću – HDZ će se teško odlučiti dići ruku protiv Orbana.




Naime tom su prilikom tri eurozastupnice HDZ-a – Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko, te nezavisna Marijana Petir koja je ušla u Europski parlament na zajedničkoj listi s HDZ-om – glasale protiv. Rezolucija je ipak bila izglasana s 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih. U samom EPP-u tada nije bilo suglasja oko ovog slučaja pa je glasovanje bilo slobodno.


– Jedna lasta ne čini proljeće. Ostajemo mainstream, ovo je bilo pojedinačno pitanje, mi smo s Mađarima prvi susjedi, neka se prvo o Mađarskoj izjasni Sud EU, a ne Parlament, rekla je tada Šuica, inače – šefica hrvatskog izaslanstva u zastupničkom sklubu EPP-a.


Na stajalište HDZ-a sigurno će utjecati i situacija s INA-om. Naime, nakon susreta Orbana i premijera Andreja Plenkovića prošle godine u Opatiji Vlada je u hitnu zakonski proceduru uputila izmjene Zakona o privatizaciji INA-e. Time se ovaj Zakon u suglasio s europskom pravnom stečevinom, ali se time omogućuje MOL-u da ako želi preuzme većinski paket dionica u INA-i.


Što se tiče same situacije u EPP-om kandidat ove grupacije za predsjednika Europske komisije Manfred Weber, član bavarskog CSU-a, izjavio je za njemački Bild da on ipak želi dati još jednu šansu Orbanu da njegova stranka ostane članica EPP-a. Međutim, naveo je i neke uvjete – Fidesz bi se trebao obvezati da će odmah i za stalno prekinuti svoju anti EU kampanju, ali i da se mora ispričati ostalim članicama EPP-a, te pristati da u Budimpešti i dalje ostane Srednjeeuropsko sveučilište iz a kojeg stoji kontroverzni financijaš George Soros.


Sam Fidesz se oglasio priopćenjem u kojem se kaže da su u toj stranci “spremni za raspravu i za predstavljanje našeg stava”.


Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije”, dodaje se u odgovoru. Fidesz smatra kako je obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važnije od stranačke discipline unutar EPP, poručili su iz Fidesza.