CRO Demoskop

HDZ ima najveći pad potpore od početka mandata, SDP i Most bilježe lagani – rast

P. N.

SDP je, pak, zaustavio negativni trend i bilježi mali rast potpore - u ožujku je imao 21,6 posto, a sada 22,8 posto. Najveći rast izborne podrške bilježi Most koji je zadržao svoje treće mjesto s 9,6 posto



Najnoviji CRO Demoskop agencije Promocije plus, koji je proveden od 1. do 3. travnja donio je dosad najveći pad HDZ-a od početka mandata.


Da su parlamentarni izbori, a cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica, HDZ bi, doduše pobijedio s 31,3 posto glasova, no radi se o padu od 1 i pol posto prema mjesecu ranije. To je, piše N1, ujedno i najveći međumjesečni pad izborne podrške vladajuće stranke od početka mandata.


SDP je, pak, zaustavio negativni trend i bilježi mali rast potpore – u ožujku je imao 21,6 posto, a sada 22,8 posto. Najveći rast izborne podrške bilježi Most koji je zadržao svoje treće mjesto s 9,6 posto, dok je mjesec prije imao osam posto. Slijedi Živi zid s podškom od 7,1 posto. 




Najpozitivniji političar je Andrej Plenković, kojeg pozitivnim vidi 21,8 posto birača, prema 22,4 posto iz ožujka. Drugo mjesto drži “nitko” s 14, 6 posto, a na trećem mjestu je predsjednica Grabar Kitarović s 10,7 posto podrške. Anka Mrak Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 9,7 posto, a tek potom Davor Bernardić peti s izborom od 5,2 posto. Na listi deset najpozitivnijih su još Božo Petrov, Zoran Milanović, Tonino Picula, Ivan Pernar i Zlatko Hasanbegović. 


Smjer kretanja zemlje podržava 30,5 posto ispitanih, a najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 69,4 posto. 


Vladi potporu daje 46,2 posto birača, što je malo više nego u ožujku. Usporedbe radi, Vlada Zorana Milanovića je nakon šest mjeseci imala potporu od 44,7 posto. Prosječna ocjena Vladi Andreja Plenkovića je 2,54, a predsjednici 3,0. 


Za događaj mjeseca ispitanici su, logično izabrali – slučaj Agrokor.