Koalicijski dogovor

HDZ i HNS postigli dogovor: Ovakav recept za plaće u obrazovanju je Vrdoljak ponudio, a Plenković prihvatio

Tihana Tomičić

snimio Marin Tironi / PIXSELL

snimio Marin Tironi / PIXSELL

- Moj prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a će biti da prihvatimo ovaj prijedlog premijera i da sutra dođemo na sjednicu Vlade - zaključio je Vrdoljak. Trenutno još traje sjednica Predsjedništva HNS-a, ali VRdoljakov prijedlog sigurno će biti prihvaćen jer garantira ostanak stranke u Vladi.



HNS i HDZ postigli su dogovor i koalicija opstaje: u idućoj godini od 1. srpnja 2020. koeficijenti u obrazovanju bi rasli dva posto ukoliko se ne pronađe kompletno rješenje za povećanje koeficijenata. Prihvaćen je prijedlog rješenja da osim rasta osnovice, od kraja lipnja koeficijenti u obrazovanju rastu za još dva posto, ako do tada ne dođe do nekog cjelovitog rješenja o koeficijentima. To je na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima, te na bilateralnom razgovoru Ivana Vrdoljaka bio prijedlog HNS-a, koji je za premijera Andreja Plenkovića bio prihvatljiv.


– Od 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2 posto. Nismo inzistirali na tome da ta uredba mora biti donesena sutra prije proračuna ali je to politički dogovor koji će biti predstavljen i sindikatima. Veseli me da pored rasta osnovice od 2 posto imamo rast koeficijenta na pola godine od još 2, jasno šaljemo poruku da očekujemo da oni koji najviše rade na reformi i dalje budu aktivni, rekao je Vrdoljak te se uputio na sastanak Predsjedništva HNS-a.


– Moj prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a će biti da prihvatimo ovaj prijedlog premijera i da sutra dođemo na sjednicu Vlade – zaključio je Vrdoljak. Trenutno još traje sjednica Predsjedništva HNS-a, ali VRdoljakov prijedlog sigurno će biti prihvaćen jer garantira ostanak stranke u Vladi.




Nakon sastanka s HNS-om progovorio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je objasnio što su se sve dogovorili.


– Mi idemo pred Sabor s rebalansom proračuna, proračunom, setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i Zakonom o blagdanima. Postoji konsenzus, usuglasili su se svi članovi koalicije. Nakon sastanka smo razgovarali i s predstavnicima HNS-a i dogovorili se da idemo s tekstom proračuna kakav je predvidjela Vlada. Dogovorili smo se da se ubrza rad na uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30.6. Predsjednik Vlade želi 2+2+2 za iduću godinu i da se ubrzo riješi pitanje uredbe o koeficijentima. Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu te uredbe, ako ona ne bude donesena do 30.6., ide se za 2 posto gore za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, to su policija i prosvjeta. Sa sindikatima moramo još razgovarati. Vjerujem da je ovo dobra ponuda, da se dobiva onih 6 posto koje su sindikati tražili. Radimo i na uredbi o koeficijentima koja je njima najvažnija, a kao dodatni osigurač nudimo i tih dodatnih 2 posto nakon 30.6., rekao je Jandroković i dodao da postoji prijedlog da se u izradu uredbe osim domaćih, uključe i strani eksperti kako bi ona bila napravljena pravedno i na najbolji mogući način.


Na pitanje novinara o tome hoće li sindikati biti zadovoljni ovom ponudom, Jandroković kaže da je ovo najbolja moguća ponuda.