Mons. Želimir Puljić o najavi zakona

HBK se poziva na ugovor s Vatikanom: Milodar ne podliježe poreznim propisima

Hina

»Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.



ZAGREB – Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, istaknuo je kako je Crkva i do sada poštivala zakone koji se odnose na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova i plaćala porez, a da, sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom, određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.


Vezano za Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, kojeg je Vlada jučer prihvatila i uputila ga u saborsku proceduru, predsjednik HBK mons. Puljić izjavio je za Hrvatski katolički radio kako je riječ o prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati te stoga u ovom trenutku želi načelno istaknuti nekoliko činjenica.


»Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.




No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova, podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske, i do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone, plaćale poreze«, naglasio je mons. Puljić.


Dodaje kako su se »propisi tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale, a tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru«, kaže mons. Puljić.


Napominje kako »Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona, ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje, nego i na opće dobro«.


»U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito, i tako pridonijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana ‘Obliti privatorum publica curate’ – ‘zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima’ «, zaključio je u izjavi za Hrvatski katolički radio predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, priopćeno je večeras iz Tiskovnog ureda HBK.