Najavili

HAC izdao važno upozorenje vozačima, najavljene prve snježne padaline u većem dijelu zemlje

Portal Novilist.hr

Foto HAC

Foto HAC



Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, iz Hrvatskih autocesta apeliraju na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti.


Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika, kažu u HAC-u.


– Naročito apeliramo na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, ne kreću bez zimske opreme te da ne pretječu ralice. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. 




Podsjećamo da se sve informacije redovito objavljuju putem izvješća HAK-a, te na web stranicama HAK-a i HAC-a – Stanje na autocestama. Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, napominju u HAC-u.


Vozači, vozite odgovorno, stižite sigurno, poručuju iz HAC-a.


Iznijeli su i što je dobro znati oko djelovanja zimske službe, te razliku u percepciji između vozača i zimske službe.


Dok je percepcija takva da snijeg uvijek iznenadi zimsku službu, u HAC-u kažu: “Uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati”.


Na čestu vozačku primjedbu da cesta treba biti crna, u HAC-u odgovaraju: “Za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega”.


Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralicu, ali u HAC-u i za to imaju objašnjenje: “Broj ralica manji je od broja vozila na cesti i nije moguće svakom vozaču vidjeti ralicu. Kada bi ralice bile ispred svakog vozila prometovanje autocestom bilo bi nemoguće – nastao bi kolaps”.


Vozila sa zimskim gumama i pogonom na sve kotače, sigurna su ne trebaju se pridržavati posebnih regulacija prometa i ograničenja brzine u zimskim uvjetima, percepcija je određenog broja vozača.


Na to u HAC-u kažu: “Kao što ne postoji apsolutna sigurnost tako niti najsuvremeniji sustavi pomoći u vožnji, vrsta pogona ili najkvalitetnije gume, ponekad ne mogu protiv prirode i zakona fizike. Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine; samo tako štitimo svoje i tuđe živote”