Skup u Opatiji

Guverner Boris Vujčić otkrio kako će se kriza vlasti odraziti na gospodarstvo

Orjana Antešić

Boris Vujčić, Foto: D. JELINEK

Boris Vujčić, Foto: D. JELINEK

Definitivno Hrvatskoj treba stabilna vlada koja će provesti nužne strukturne reforme. Ali evo bili smo svjedoci i rasta gospodarstva u protekle dvije godine unatoč političkoj nestabilnosti, rekao je Vujčić



Guverner HNB-a Boris Vujčić poručio je iz Opatije kako ne očekuje značajniji negativni utjecaj aktualne političke situacije na gospodarstvo.


U prilog tome naveo je kako su sadašnja iskustva u zadnje dvije godine političke nestabilnosti nisu odrazili na gospodarstvo.


“Definitivno Hrvatskoj treba stabilna vlada koja će provesti nužne strukturne reforme. Ali evo bili smo svjedoci i rasta gospodarstva u protekle dvije godine unatoč političkoj nestabilnosti”, rekao je Vujčić. 




Što se tiče Agrokora guverner je uvjeren da kriza u koncernu ne ugrožava financijsku stabilnost države.- Iako će ta kriza imati utjecaj na BDP u rasponu od 0,3 do 0,4 posto financijski sustav je siguran.


Zasluga je to i HNB-a koji je u zadnje četiri godine poduzimao mjere za smanjenje izloženosti bankovnog sustava prema rizicima Agrokora. Bankarski sustav je vrlo visoko kapitaliziran, rekao je Vujčić.


Prema njegovim riječima, upravo ti podaci su najbolji odgovor na kritike Mosta kako HNB nije dovoljno poduzimao da se spriječi kriza u Agrokoru.


– Da HNB nije reagirao sada bi imaoi krizu financijskog sektora, rekao je Boris Vujčić.