Epilog nemilog događaja

Grozota u Caritasovoj ‘Kući milosrđa’: Seksualno zlostavljanom dječaku država plaća odštetu od 24 tisuće kuna

Marica Košta

Nakon što je slučaj prijavljen policiji, dječak je iz Kuće milosrđa premješten na sigurnije mjesto  / foto D. ŠTIFANIĆ

Nakon što je slučaj prijavljen policiji, dječak je iz Kuće milosrđa premješten na sigurnije mjesto / foto D. ŠTIFANIĆ

Tada osmogodišnjak, dječak je 2010. devet dana bio smješten u Kuću milosrđa temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb u Puli. U Kući milosrđa su ga seksualno zlostavljala trojica štićenika doma 45.000



Sedam godina nakon boravka u Caritasovom domu Porečko- pulske biskupije, u Kući milosrđa u Majmajoli, 15-godišnjaku kojeg su ondje zlostavljali maloljetni štićenici Republika Hrvatska mora isplatiti odštetu u iznosu od 24.000 kuna, zajedno s kamatama, ali i 16.000 kuna na ime parničnog troška.


Tada osmogodišnji dječak bio je devet dana smješten u Kuću milosrđa u Majmajoli temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb u Puli. Država je u ovom slučaju odgovorna jer Kuća milosrđa pruža usluge smještaja za odgoj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na temelju rješenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


Prema presudi Općinskog suda u Puli osmogodišnjaka su u ljeto 2010. godine u Kući milosrđa fizički i seksualno zlostavljala trojica štićenika doma u koji je smješten jer ga je njegova obitelj tukla i zanemarivala. Išao je u drugi razred osnovne škole kada je iz disfunkcionalne obitelji premješten u Kuću milosrđa. Vršnjačko nasilje koje je potom doživio u domu u kojemu je trebao biti zaštićen ostavilo je posljedice na psihu dječaka te je zbog toga što je proživio još 2012. s majkom odlučio tužiti državu.


Povreda prava




No prije podnošenja tužbe kojom su tražili ukupno 45.000 kuna na ime neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti obratili su se državi, odnosno Državnom odvjetništvu, s izvansudskim zahtjevom radi mirnog rješavanja štete. No nisu dobili nikakav odgovor. Potom su tužbom od suda zatražili da donese presudu kojom će se utvrditi da je država odgovorna tužitelju za štetu.


U Majmajolu je osmogodišnjak došao 29. lipnja 2010. godine gdje je tada bilo smješteno osmero djece. Među njima su se našla i trojica problematičnih dječaka od kojih je jedan, kako je tada napisao odgajatelj iz Kuće milosrđa, od dolaska u dom iskazivao izrazito seksualizirano ponašanje. Njegove verbalne ispade pratila je agresija. Pokušavao je dirati djevojčice za intimne dijelove tijela, vulgarno se izražavao, pokazivao spolovilo… s dvojicom štićenika lovio je djevojčicu iz škole, držali su je i pokušavali joj skinuti gaćice. Idući tjedan pokušavao je dirati drugu djevojčicu… Zbog takvog ponašanja bilo je zatraženo njegovo premještanje iz Majmajole u drugu ustanovu.


Prije smještaja u dom osmogodišnji dječak živio je s majkom i njezinim partnerom s kojim ona ima još petero djece, a on svojeg oca nikada nije ni upoznao. Osim njih šestero, majka je imala i punoljetnu kćer iz prve veze. Majka i njezin partner, ali i dječakovi djed i baka grubo su zanemarivali djecu. Upravo zbog zanemarivanja djece majka i partner koji je djecu znao tući i šakama, prije nekoliko godina kažnjeni su uvjetnim osudama na godinu dana zatvora, s rokom provjeravanja od tri godine. Majka je na sudu priznala da svog najmlađeg, osmogodišnjeg sina, nijednom nije posjetila u Majmajoli – iako se, kako je kazala, »spremala na to«.


Iz iskaza saslušanih svjedoka, zaposlenika doma, proizlazi da je po dolasku u Kuću milosrđa dječak najprije bio povučen, ali se ipak počeo družiti s ostalim štićenicima. No ubrzo su ga trojica dječaka starijih od njega počela zlostavljati. Krenulo je od grube nogometne igre da bi ga par dana kasnije stariji štićenici nagovarali da od odgajatelja traži džeparac i preda im novac. Nakon susreta s nasilnicima, dječak bi se uplakan znao skrivati kod kuharice, stiskao bi se uz odgajatelja tražeći zaštitu, a čak je zatražio da ga premjeste u neku drugu sobu. Vršnjačko nasilje se međutim nastavljalo.


Strava u sobi


Nakon nekoliko dana boravka u Majmajoli, točnije 6. srpnja 2010. godine osmogodišnji je dječak bio žrtva i seksualnog nasilja. Njegov zlostavljač bio je upravo onaj dječak za kojeg su odgajatelji znali da je ranije imao seksualne ispade te zbog toga i bili tražili njegov premještaj. Te noći 6. srpnja 2010., nešto nakon ponoći, iz stana na katu doma u prizemlje se do dječjih soba spustio odgajatelj koji je inače brinuo o štićenicima tijekom dana. Odgajatelj se želio uvjeriti da je s djecom sve u redu, no situacija na koju je naišao bila je daleko od toga.


– Čuo sam kako osmogodišnjak cvili i doziva mamu. Vidio sam starijeg dječaka kako izlazi iz njegove sobe. Kada sam pitao što se dogodilo, osmogodišnjak mi je rekao da su dvojica bila u njegovoj sobi, da su ga tukli i gurali mu više puta prst u anus – posvjedočio je na sudu odgajatelj koji je zlostavljanog dječaka potom odveo u svoj stan.


Već 8. srpnja 2010. cijeli je slučaj prijavljen policiji koja je ispitala sve aktere i okolnosti, a osmogodišnjak je iz Kuće milosrđa premješten na sigurnije mjesto. Na suđenju se doznalo i to da je jedan od starijih dječaka koji su zlostavljali osmogodišnjaka završio na psihijatriji, jer ga je prijatelj ( s kojim je on zlostavljao osmogodišnjaka) u jednom trenutku seksualno zlostavljao.