Sabor

Grmoja upozorio na korupciju u HT-u: “Izvučeni su novci putem izmišljenih usluga”

Hina

Foto  Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

»Nakon prodaje Hrvatskih telekomunikacija došlo je do izvlačenja novca preko izmišljenih intelektualnih usluga koje je predvodio tadašnji predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić«, rekao je Grmoja nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Sabrou

 ZAGREB Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u petak je ponovno u Saboru upozorio na, kako je rekao, korupciju u HT-u, rekavši kako time želi dati vjetar u leđa državi da gradi infrastrukturu novcem iz EU fondova.

»Nakon prodaje Hrvatskih telekomunikacija došlo je do izvlačenja novca preko izmišljenih intelektualnih usluga koje je predvodio tadašnji predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić«, rekao je Grmoja nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Sabrou.


U ljeto ’99, kazao je, nezavisna je savjetnička kompanija, neprosredno prije prodaje 35 posto dionica HT-a DT-u snimila sve poslovne procese u HT-u u okviru projekta reorganizacije.


U dokumentu je, kaže, jasno opisan i poslovni proces optimizacije mreže za mobilne komunikacije te je utvrđen način kojim država štiti svoj interes kroz zakonom i koncesijskim ugovorom definirane gubitke u sustavu koje ne smiju biti veći od 5 posto.




»Početkom listopada ’99 HT nakon prodaje 35 posto dionica DT-u odmah se potpisuje 60 milijuna kuna težak ugovor tehničke pomoći HT-u kroz nedefinirane intelektualne usluge. To je nezakonito jer je očit primjer izvlačenja novca«, istaknuo je Grmoja.


HT je, podsjetio je, bio u većinskom državnom vlasništvu i takvu je akviziciju mogao izvršiti samo kao javnu nabavu, a ne kupovati takve usluge od manjinskog vlasnika.


»Nikakve se usluge nisu ni dobile od DT-a nego se samo izvlačio novac«, ustvrdio je Grmoja.