Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Na Kvarneru

Gradovi i općine još kalkuliraju s visinom paušalnog poreza za iznajmljivače. U Rijeci će biti - 300 kuna

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 18:29 2018-12-15T18:29:46+01:00

Novi zakon ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da paušalni porez odrede u rasponu od 150 kuna do 1.500 kuna po krevetu, a ako ne donesu odluke o tome do kraja siječnja, iznajmljivači na njihovu području će automatizmom plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu, odnosno 250 posto više nego sada

RIJEKA Obiteljski iznajmljivači s područja Kvarnera uglavnom još ne znaju hoće li od siječnja 2019. godine za svaki krevet u koji primaju goste plaćati 300 kuna, 750 kuna ili 1.500 kuna iznos paušalnog poreza. Naime, novim zakonom ovlast određivanja visine poreza nije više na Ministarstvu turizma kao do sada, nego svaki grad i općina imaju pravo odrediti sami visinu paušalnog poreza. Proteklih 14 godina iznajmljivači su plaćali 300 kuna paušalnog poreza po krevetu za cijelu godinu.
Na naš upit jesu li donijeli odluku o visini paušalnog poreza, u većini gradova i općina su nam odgovorili da su odluci pristupili vrlo studiozno, ali još nisu donijeli konkretnu odluku. Javna rasprava o Pravilniku Ministarstva financija, koji obuhvaća i paušalni porez za iznajmljivače, traje do 22. prosinca, tako da i jedinice lokalne samouprave ne žure sa svojim odlukama.

Neodređeni odgovori

Međutim, ima i onih koji već sada znaju da se iznos neće mijenjati i ostaje 300 kuna po krevetu, a odluke će donijeti u zakonskom roku do 31. siječnja. Tako su, primjerice, odlučili u Gradu Rijeci i Gradu Krku, te iznajmljivači na njihovom području već sada znaju kalkulirati cijene za iduću sezonu. I gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić ističe kako će njihovim iznajmljivačima paušalni porez po krevetu iznositi kao i godišnji paušal pristojbe, dakle 345 kuna. Za razliku od njih, od ostalih gradova i općina dobili smo neodređene odgovore. U Gradu Opatiji najavljuju da će svoju odluku objaviti 24. prosinca, kada će o tome započeti i javna rasprava. Ističe da imaju učestale pozive i pitanja građana na tu temu, te da je Grad Opatija započeo s pripremama oko izrade Odluke koja će biti predložena Gradskom vijeću radi donošenja u zakonskom roku. Na javnom savjetovanju će svi građani moći dati svoje primjedbe.
– Konačan iznos paušalnog poreza utvrđuje u konačnici Gradsko vijeće koje može, ali ne mora prihvatiti prijedlog odluke koju upućuje gradonačelnik po proteku javnog savjetovanja – kažu u Opatiji.

Slično je i u Gradu Crikvenici gdje navode da u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice i s predstavnicima privatnih iznajmljivača intenzivno rade na tome te će se prijedlog uskoro uputiti i Gradskom vijeću. Odluke još nemaju ni u Malom Lošinju, ni u Mošćeničkoj Dragi gdje se također na sastancima raspravlja o iznosu s kojim će izaći pred svoja vijeća.

Nestrpljivi iznajmljivači

Novi zakon ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da paušalni porez odrede u rasponu od 150 kuna do 1.500 kuna po krevetu, a ako ne donesu odluke o tome do kraja siječnja, iznajmljivači na njihovu području će automatizmom plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu, odnosno 250 posto više nego sada.
Iznajmljivači su nestrpljivi jer već primaju i bilježe rezervacije gostiju za iduću sezonu, a u ovom trenutku još ne znaju kakve će im biti porezne obveze u 2019. po krevetu koji već prodaju na tržištu. Ovakva poslovna nesigurnost nikako nije dobrodošla, no novi zakon omogućava lokalnoj upravi da svake godine mijenja iznos paušalnog poreza tako da je ovo nešto na što se vlasnici obiteljskog smještaja moraju naviknuti. Za 2019. uglavnom ne treba očekivati neke veće promjene jer čini se da većina ostaje ili na 300 ili pak 345 kuna po krevetu, no kako će biti u idućim godinama, zaista je teško pretpostaviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.