Ogorčeni zbog neučinkovitosti sustava

Građani Zaprešića paljenjem svijeća prosvjedovali zbog tragične smrti Mattea Ružića

Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

»Nadam se da će ovaj slučaj utjecati na funkcioniranje Zavoda za hitnu pomoć u zemlji u cjelini. U cijeloj Hrvatskoj se osjeća ovaj problem. S obzirom da nemam ingerencije ne mogu niti biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja«, rekao je Turk



ZAGREB Stanovnici Zaprešića u ponedjeljak navečer su prosvjednom šetnjom i paljenjem svijeća ispred Gradske uprave prosvjedovali zbog tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, pozivajući gradonačelnika da nađe mehanizme za bolje funkcioniranje hitne pomoći u Zaprešiću.


Građani, koji su pred Gradskom upravom palili svijeće poručili su da je to opomena gradonačelniku kako se više ne bi dogodilo da ičije dijete umre na takav način.


Turk je u ponedjeljak za N1 rekao da nema mehanizme kojima bi mogao direktno utjecati na organizaciju rada Hitne pomoći.




»Nadam se da će ovaj slučaj utjecati na funkcioniranje Zavoda za hitnu pomoć u zemlji u cjelini. U cijeloj Hrvatskoj se osjeća ovaj problem. S obzirom da nemam ingerencije ne mogu niti biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja«, rekao je Turk i zaključio da je odgovoran onaj tko donosi zakon te da je jasno da se taj zakon mora promijeniti.


Zaprešić, smrt mladića u Zaprešiću, Matteo Ružić,


Zaprešić, smrt mladića u Zaprešiću, Matteo Ružić,



Zaprešićani su se okupili u prosvednoj šetnji u organizaciji facebook grupe Zaprešić bez cenzure, koja je pozvala i Splićane i građane drugih gradova da na sličan način izraze svoje negodovanje. Mediji su javili da su prosvjednici blokirali dio prometnice u Zaprešiću, no iz zagrebačke policije Hini su rekli kako tijekom paljenja svijeća ispred Gradske uprave nije bilo nikakvih problema i da su okupljeni građani mirno nogostupom krenuli prema centru grada.


Ružiću je pozlilo u nedjelju na ulici. U pomoć je prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u Jastrebarskom. Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo, a u to vrijeme je u Jastrebarskom preminula jedna osoba, priopćio je u ponedjeljak Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u ponedjeljak je priopćio da se dogodila tragedija na koju je dugo upozoravao zbog nedostatnog broja timova hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika Zagrebačke županije. Naveo je da su on i Županijska skupština tražili 20 dodatnih T1 timova, a dobili 2016. godine 15, te da se nada da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći. Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije, rekao je.