Sjednica uoči zatvaranja ICTY-ja

Grabar-Kitarović idući tjedan na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane, rekla je u četvrtak Grabar-Kitarović, naglasivši kako Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu – osigurao pravdu - i umjesto toga pretvorio se u političkog arbitra



ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u iduću srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj radu Haškog suda, potvrdio je u petak ured predsjednice, tjedan dana nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici i potvrđivanja presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata.


Radi se o unaprijed sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije do kraja 2017.


Na sjednici će biti predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad ICTY-ja.




Do sjednice dolazi tjedan dana nakon šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici ICTY-a koji ga je pravomoćno osudio na 20 godina zatvora za zločine nam muslimanima u BiH od 1993. do 1994. potvrdivši također prvostupanjske kazne još petorici BiH Hrvata.


Žalbeno vijeće Haškog suda je u srijedu, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i potvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.


Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane, rekla je u četvrtak Grabar-Kitarović, naglasivši kako Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu – osigurao pravdu – i umjesto toga pretvorio se u političkog arbitra.