Godišnja skupština udruge

Grabar-Kitarović: ‘Važno je popularizirati konjogojstvo’

Hina

Foto Filip Kos/PIXSELL

Foto Filip Kos/PIXSELL

Predsjednica Grabar Kitarović podsjetila je na važnost uzgoja domaćih životinja, posebice hrvatskih izvornih pasmina, kao i boljitka gospodarskog i društvenog položaja uzgajivača konja u vremenima kad je izuzetno važno zadržati gospodarsku aktivnost i zapošljavanje u ruralnim krajevima



KRAPINA Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na 15. godišnjoj skupštini Županijske udruge uzgajivača konja Krapina u nedjelju je istaknula važnost zadržavanja mladih uzgajivača te dodatne popularizacije i brendiranja hrvatskog konjogojstva.


Županijska udruga okuplja više od stotinu članova, dok broj konja varira, od 350 do 500, a 90 posto je hrvatski hladnokrvnjak. Mirko Majsec, predsjednik Udruge, podsjetio je da su ciljevi njezina osnivanja bili razmjena iskustva, zajednički nastup na izložbama kao i sudjelovanje u turističko-vjerskim manifestacijama.


»Svaki uspjeh bilo kojeg člana je i uspjeh same Udruge. Konačno smo za nas konjare dobili pravo na korištenje plavog dizela s čime smo se izjednačili s ostalim uzgajivačima u poljoprivredi«, kazao je Majsec.




Predsjednica Grabar Kitarović podsjetila je na važnost uzgoja domaćih životinja, posebice hrvatskih izvornih pasmina, kao i boljitka gospodarskog i društvenog položaja uzgajivača konja u vremenima kad je izuzetno važno zadržati gospodarsku aktivnost i zapošljavanje u ruralnim krajevima.


»Adekvatna državna potpora i sredstva EU-a za uzgojne programe ustanova u konjogojstvu i rad uzgojnih udruženja pravi su put ka održivom unaprjeđenju ove grane stočarstva, a time i revitalizacije hrvatskog sela, ali i mudar ulog u jedinstveni prirodni resurs i stoljetnu tradiciju koju danas baštinimo«, rekla je Grabar Kitarović te dodala da je u oživljavanju hrvatskog ruralnog prostora postignut određeni napredak, napose u dijelu smanjenja ukupnog poreznog opterećenja te makroekonomske i fiskalne stabilnosti.


»Ostaje nam još poraditi na administrativnom rasterećenju poduzetništva i građanstva, učinkovitosti javne uprave, decentralizaciji i zaustavljanju depopulacijskog trenda kako bi se postigao veći razvojni iskorak i ravnomjeran napredak svih hrvatskih krajeva«, poručila je predsjednica Republike, koja je istaknula veliku važnost zadržavanja mladih uzgajivača te dodatne popularizacije i brendiranja hrvatskog konjogojstva.izaslanik predsjednika Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je set reformi koje bi poduzetnicima trebale olakšati poslovanje i dati im, kako je kazao, priliku da pokrenu poslovanje u 48 sati. Njegovo će ministarstvo vrlo brzo pokrenuti široku kampanju pod sloganom »Ostvari svoj san u Hrvatskoj«, rekao je i naglasio da se ove godine treba stvoriti poticajno poduzetničko okruženje te rast BDP-a veći od predviđenih 3 posto.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Žarko Tušek zahvalio je Udruzi na promociji Hrvatskog zagorja i naglasio da nije čudno što se na proslavi okupio veliki broj uzvanika s nacionalne razine jer je to potvrda i priznanje radu Udruge.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je svim članovima Udruge, koji njeguju konjogojstvo kako se konj u Zagorju ne bi vidio samo u galeriji u Klanjcu, a župan Željko Kolar kazao je kako je 15 godina odličnog rada iza Udruge za koju je naglasio da je dala veliki doprinos u turističkoj promociji Krapinsko-zagorske županije.


Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać kazao je da je Udruga ostavila dubok trag u konjogojstvu na nacionalnoj razini. Dodao je da i resorno ministarstvo ulaže napore za poboljšanje konjogojstva, za što je ove godine u proračunu Ministarstva osigurano znatno više sredstava nego proteklih godina. Napomenuo je i da je prošle godine, a nastavlja se i ove, osigurano korištenje plavog dizela za uzgajivače konja, 90 litara po konju.


U Krapini su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.