Središnji savjet stranke

Glavni odbor SDP-a djelomično ukinuo suspenzije ‘pobunjeničkoj’ četvorki

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Na prijedlog Predsjedništva Glavni odbor je vratio članska prava i prava vezana uz obnašanje lokalnih funkcija četvorici suspendiranih članova Predsjedništva Peđi Grbinu, Siniši Hajdaš Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babić, ali ih za sada nije vratio i u Predsjedništvo SDP-a«, izvijestio je novinare Grčić



ZAGREB Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić izvijestio je u subotu da je Glavni odbor stranke djelomično ukinuo suspenzije četvorici članova Predsjedništva SDP-a i vratio im članska prava i prava na obnašanje lokalnih dužnosti.


Djelomično ukidanje suspenzije Glavni obor izglasao je velikom većinom glasova, uz dva suzdržana.


»Na prijedlog Predsjedništva Glavni odbor je vratio članska prava i prava vezana uz obnašanje lokalnih funkcija četvorici suspendiranih članova Predsjedništva Peđi Grbinu, Siniši Hajdaš Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babić, ali ih za sada nije vratio i u Predsjedništvo SDP-a«, izvijestio je novinare Grčić.




Na pitanje zašto im nije ukinuta suspenzija i na članstvo u Predsjedništvu, Grčić kaže da su definirani određeni rokovi te da je uvjeren da će, kada ti rokovi isteknu, suspenzija biti potpuno ukinuta. Četvorica SDP-ovaca, Grbin, Hajdaš Dončić, Zmajlović i Babić su u srpnju prošle godine suspendirana na dvije godine zbog kritika na račun predsjednika SDP-a Davora Bernardića.


Ublažavanje suspenzije znači da će se moći kandidirati na unutarstranačkim izborima i biti kandidati na stranačkim listama, a Hajdaš Dončić i Zmajlović opet će biti službeni predsjednici Krapinsko-zagorskog te SDP-a Zagrebačke županije.


Grčić je novinarima također kazao i da im je Milanović u govoru iznio svoju glavnu poruku – »normalna Hrvatska«. »To je ono što je Milanovićeva platforma, uz poruku da je riječ o kandidatu s karakterom. On je taj svoj karakter do sada u javnosti prilično jasno pokazao i dokazao i ta borba za normalnu Hrvatsku je nešto što je njegov prioritet i nešto u čemu mu SDP daje punu potporu«, kazao je.


Pod pojmom ‘normalna Hrvatska’, dodao je, Milanović i SDP podrazumijevaju Hrvatsku u kojoj funkcioniraju institucije na dobrobit građana. To je Hrvatska gdje građani imaju jednake mogućnosti za uspjeh, što u ovom trenutku nije situacija, kazao je Grčić. »Naš kandidat je u svom govoru to vrlo jasno istaknuo i dobio vrlo jasnu potporu stranke da ćemo u borbi koja slijedi za nepuna dva mjeseca učiniti sve da na terenu podupremo taj izborni proces. Vjerujemo u njegovu pobjedu«, poručio je Grčić.


Na pitanje slaže li se s Milanovićevim stavom da je, ako pobijedi na izborima, ‘Andrej Plenković gotov u HDZ-u’, Grčić odgovara da je politika neumoljiva. »Ljudi koji su na čelu najvećih stranaka poput HDZ-a i SDP-a naravno da su najodgovorniji za izborne rezultate. I ako zaista kandidatkinja HDZ-a izgubi izbore, vjerujem da će se, uz dosta tešku situaciju u HDZ-u za Plenkovića, dogoditi velike pretumbacije«, zaključio je Grčić.


Nijedan od suspendiranih nije htio komentirati odluku Glavnog odbora o ukidanju dijela sankcija.