Čekaju se odgovori

Gdje je granica korištenja Vladinog aviona? ‘Premijer određuje tko putuje. A smještaj je platio HDZ’

Dražen Ciglenečki

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL

Ivica Račan je u rujnu 2000., na konferenciju britanskih laburista u Brighton, putovao komercijalnom linijom. Premda se tamo sastao i s premijerom Tonyjem Blairom



ZAGREB Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, najavila je da će se to tijelo, osim putovanjem izaslanstva HDZ-a na kongres EPP-a u Helsinkija 7. studenog vladinim zrakoplovom, baviti i pitanjem tko je premijeru Andreju Plenkoviću i ostalima platio smještaj i eventualne dnevnice.


– U petak smo otvorili taj predmet, a jučer smo dogovorili koje ćemo upite poslati kojim institucijama. I sada čekamo odgovore je li bilo nekakvih nepravilnosti. Sporno bi bilo ako zrakoplov nije korišten sukladno propisima, ali zanima nas i tko je platio smještaj i dnevnice, te koji su to bili sastanci na kojima su sudjelovali svi ti HDZ-ovi dužnosnici. Takve bi podatke trebalo podijeliti s javnošću – rekla nam je Nataša Novaković. U izjavi za naš list dodala je da tražene odgovore očekuju roku od dva, najviše tri tjedna. Nakon toga će povjerenstvo održati javnu sjednicu, na kojoj će na osnovu prikupljene dokumentacije donijeti odluka hoće li se u ovom predmetu pokrenuti postupak.


Na skupu EPP-a 


Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao nam je da je sve troškove smještaja i dnevnica za članove izaslanstva HDZ-a podmirila stranka.




– To se odnosi i na premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji su 7. studenoga, osim što su sudjelovali na skupu EPP-a, imali i sastanke s finskim državnim dužnosnicima. Što se tiče uporabe zrakoplova, sve je bilo po propisima, koji kažu da premijer ima pravo odrediti tko će putovati državnim zrakoplovom – zaključio je Milić.


Kao što je poznato, Plenković se u Helsinkiju susreo s finskim premijerom Juhom Sipilom, a Jandroković s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikkom. U izaslanstvu HDZ-a su bili i ministrica Nada Murganić, te ministar Marko Pavić, ali oni su putovali odvojeno i sve im je troškove platila Finska, s obzirom da su sudjelovali u pripremama Finske, Rumunjske i Hrvatske za predsjedanjem Europskom unijom.


Doista nije lako odrediti gdje prestaju državničke aktivnosti predsjednika Vlade, a počinju stranačke. I u prošlosti su se hrvatski premijeri susretali s tom dvojbom i rješavali je na različite načine. Primjerice, Ivica Račan je u rujnu 2000., na konferenciju britanskih laburista u Brighton, putovao komercijalnom linijom. Premda se tamo sastao i s premijerom Tonyjem Blairom. Tadašnji glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan dobro se sjeća tog puta.


– Dan ranije smo kolegica Gordana Sobol i ja, također komercijalnom linijom, stigli u London, tamo smo pričekali Račana i šefa njegovog kabineta Igora Rađenovića i zatim smo se zajedno autom odvezli do Brightona. Račan je u Brightonu razgovarao s Blairom o međudržavnim odnosima, na sastanku je bio i naš veleposlanik Andrija Kojaković, ali nije tom prilikom koristio vladin zrakoplov. Nas četvero smo se i vratili u Hrvatsku redovnom linijom – ispričao nam je Dragovan.


Milanović i autom 


Zoran Milanović je, isključujući sastanke europskih socijalista u Bruxellesu koji se poklapaju sa sjednicama Europskog vijeća, nekoliko puta išao u inozemstvo kao predsjednik SDP-a. U Budimpeštu je jednom, na skup mađarskih socijalista, putovao službenom autom. U veljači 2013. je Milanović Vladinim zrakoplovom bio u Bruxellesu, a na povratku u Zagreb sletio je u Torino, gdje su se okupili istaknuti europski progresisti. Kao premijer je Milanović u svibnju 2013. na proslavu 150. obljetnice SPD-a u Leipzigu, što je bio važan međunarodni politički događaj, išao Vladinim zrakoplovom.