Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. veljače 2020.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Fakultete upisalo 24 tisuće ljudi. Najpopularnija je - logopedija. Evo gdje je još ostalo mjesta za jesenski rok

snimio Adam Vidas
snimio Adam Vidas
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 19:26 2019-07-15T19:26:00+02:00

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, budućim studentima najpoželjniji studijski program ove godine je - logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 24.048 budućih studenata. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, za jesenski rok mogu se prijaviti na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta: 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu, 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru, 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli te 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, budućim studentima najpoželjniji studijski program ove godine je - logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U odnosu na protekle godine značajnijih odstupanja nema pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz polja zdravstva: Fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Fizioterapija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te Radiološka tehnologija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Ispostavilo se to nakon što su danas objavljene konačne rang-liste za upis budućih studenata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020.. Konačne rang liste objavljene su na stranici www.postani-student.hr. Ove je godine je, napominju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, "prvi puta korišten inovativni sustav koji kandidatima pomaže u pronalasku alternativnog studijskog programa u slučaju da ne ostvare upis na željeni studijski program".

- Sustav koristi umjetnu inteligenciju te je kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta, Dejan Kovač sa Sveučilišta Princenton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education), stoji u priopćenju Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.